Upravljanje memorijom na iPhone-u: čišćenje i povećanje prostora

Svatko tko je ikad koristio iPhone zna da memorija može biti kao onaj mali stan u kojem pokušavaš smjestiti sve svoje stvari. Na početku izgleda kao da imaš dovoljno prostora za sve, ali vrlo brzo shvatiš da se prostor puni nevjerojatnom brzinom. Odjednom, upozorenje: “Nedovoljno prostora za pohranu”. Ali, zašto se to događa? I kako možemo upravljati memorijom našeg iPhone-a da maksimalno iskoristimo dostupni prostor? Hajdemo to istražiti!

Razumijevanje memorije na iPhone-u

iPhone upravlja memorijom na prilično pametan način, ali kao i svaki drugi pametni telefon, ima svoja ograničenja. Glavni krivci koji zauzimaju prostor su tvoje aplikacije, fotografije, videozapisi, i naravno, sam iOS – operacijski sustav koji na iPhone dolazi s vlastitim setom predinstaliranih aplikacija i datoteka koje su potrebne za njegovo funkcioniranje. Zvuči jednostavno, zar ne? Pa, stvar je u tome što svaka fotografija koju snimiš, svaka aplikacija koju instaliraš, i svaki video koji snimiš zauzimaju dio tog dragocjenog prostora.

Kako provjeriti stanje memorije na iPhone-u

Provjeravanje koliko ti je memorije ostalo na iPhone-u je prilično jednostavno. Evo kako to možeš učiniti u nekoliko jednostavnih koraka:

 1. Otvori Postavke: Kao prvo, zaputi se do aplikacije ‘Postavke’. To je ona ikona koja izgleda kao zupčanik, ne možeš je fulati.
 2. Općenito: Jednom kad si u Postavkama, pronađi i tapkaj na ‘Općenito’. Ovdje se krije mnogo korisnih informacija o tvom iPhone-u.
 3. iPhone pohrana: Nakon ‘Općenito’, potraži opciju ‘iPhone pohrana’. Tapkaj na to i voilà! Sada možeš vidjeti pregled svega što zauzima prostor na tvom uređaju.

iPhone će ti na ekranu pokazati koliko prostora zauzima svaka aplikacija, a i dobivaš praktične prijedloge za oslobađanje prostora, poput brisanja starih razgovora, pregledavanja velikih privitaka, ili čak i preporuke za brisanje rijetko korištenih aplikacija. Sve je to tu, na dohvat prsta.

Koristeći ove korake, možeš dobiti jasniju sliku o tome što točno zauzima prostor na tvom iPhone-u, i možda čak pronaći načine kako osloboditi nešto prostora. Naravno, ponekad je rješenje jednostavno kao i čišćenje ormara – možda je vrijeme da se riješiš nekih stvari koje više ne koristiš.

Savjeti za oslobađanje memorije

Kada ti iPhone stalno prijavljuje da je memorija puna, vrijeme je za čišćenje. Evo nekoliko savjeta kako možeš osloboditi memoriju i koristiti svoj uređaj bez štekanja i upozorenja za memoriju ili aplikacija koje se ne mogu otvoriti zbog pune memorije:

Brisanje nepotrebnih aplikacija i podataka

Kao prvo, prođi kroz svoje aplikacije. Postoje li neke koje više ne koristiš? Evo kako možeš lako riješiti taj problem:

 1. Provjeri koje aplikacije zauzimaju najviše prostora: Otiđi u ‘Postavke’, zatim ‘Općenito’, i na kraju ‘iPhone pohrana’. Ovdje ćeš vidjeti listu aplikacija sortiranu po tome koliko prostora zauzimaju.
 2. Odluči što ti više nije potrebno: Ponekad nas iznenadi koliko prostora zauzimaju aplikacije za koje smo zaboravili da ih imamo. Ako imaš aplikacije koje rijetko koristiš, možda je vrijeme da se od njih oprostiš.
 3. Brisanje aplikacija: Jednostavno tapni na aplikaciju koju želiš izbrisati i odaberi ‘Izbriši aplikaciju’. Ovo će osloboditi prostor koji ta aplikacija zauzima, uključujući i sve povezane podatke i dokumente.

Korištenje iClouda za pohranu fotografija i dokumenata

Tvoje fotografije i videozapisi vjerojatno zauzimaju veliki dio memorije na tvom iPhone-u. Srećom, postoji rješenje koje ne uključuje njihovo trajno brisanje.

 1. iCloud Fotografije: Aktiviranjem iCloud Fotografija, sve tvoje fotografije i videozapisi automatski se pohranjuju u iCloud. Na tvojem uređaju ostaju samo optimizirane verzije, što znači da zauzimaju manje prostora. Možeš pristupiti svojim fotografijama i videozapisima bilo kada, s bilo kojeg uređaja, sve dok imaš internetsku vezu.
 2. Pohrana dokumenata u iCloud: Slično kao i s fotografijama, možeš koristiti iCloud za pohranu dokumenata. Dokumenti spremljeni u iCloud Drive mogu se lako pristupiti s bilo kojeg uređaja, oslobađajući vrijedan prostor na tvom iPhone-u.

Aktiviraj iCloud Fotografije tako što ćeš otići u ‘Postavke’, tapnuti na svoje ime na vrhu, zatim ‘iCloud’, ‘Fotografije’, i uključiti ‘iCloud Fotografije’. Za dokumente, osiguraj da je ‘iCloud Drive’ uključen u odjeljku ‘iCloud’ unutar Postavki.

S ovim savjetima, tvoj iPhone bi trebao imati više slobodnog prostora. Redovito provjeravaj što zauzima prostor i ne zaboravi iskoristiti oblak za one stvari koje želiš sačuvati, ali ti ne trebaju svakodnevno na uređaju. Besplatni prostor koji nam Apple daje možda nije dovoljan za ovo, međutim, iCloud paketi su prilično jeftini s obzirom na veličinu memorije koju iznamljujemo. Samo idite u iCloud, promijenite plan i odaberite način plaćanja.

Na taj način, osim rasterečenja memorije, možeš osigurati sigurnosnu kopiju cijelog svog uređaja, pa ukoliko ga mijenjaš, izgubiš ili razbiješ, ne moraš se bojati kako ćeš vratiti svoje podatke – sve je u cloudu 🙂

Čišćenje cache (keš) memorije i ostalih privremenih datoteka

Čišćenje keš memorije i privremenih datoteka na iPhone-u može znatno poboljšati performanse uređaja i osloboditi prostor. Evo kako možeš očistiti keš aplikacija i sustava:

 1. Očisti povijest i podatke web stranica: Za početak, možeš očistiti keš Safarija idući u ‘Postavke’, zatim ‘Safari’ i tapkaj na ‘Očisti povijest i podatke web stranica’. Ovo će očistiti povijest pregledavanja, kolačiće i druge podatke pohranjene dok si surfao internetom.
 2. Očisti cache (keš) aplikacija: Neke aplikacije nude mogućnost brisanja keša izravno unutar same aplikacije. Potraži postavke unutar aplikacije koje često koristiš i vidi nude li opciju za čišćenje keša ili podataka.
 3. Ponovno instaliraj aplikacije: Ako aplikacija ne nudi opciju za čišćenje keša, jedan od načina za oslobađanje prostora je deinstalacija i ponovna instalacija te aplikacije. Time ćeš obrisati sve privremene datoteke koje aplikacija pohranjuje.

Automatsko brisanje nekorištenih aplikacija

iOS nudi zgodnu funkciju koja automatski briše aplikacije koje ne koristiš često, bez gubitka dokumenata i podataka povezanih s tim aplikacijama. Evo kako to postaviti:

 1. Otiđi u Postavke: Kao i uvijek, sve počinje u ‘Postavkama’.
 2. Odaberi iTunes & App Store: Pronađi i tapkaj na ‘iTunes & App Store’.
 3. Omogući brisanje nekorištenih aplikacija: Pronađi opciju ‘Offload Unused Apps’ i uključi je. iPhone će sada automatski osloboditi prostor brisanjem aplikacija koje ne koristiš, ali će zadržati sve dokumente i podatke. Ako ikada poželiš ponovno koristiti neku od ovih aplikacija, jednostavno je ponovno preuzmi iz App Store-a i sve će biti kako si ostavio.

Korištenjem ovih metoda, možeš značajno poboljšati performanse svog iPhone-a i osloboditi prostor za nove aplikacije, fotografije i videozapise. Redovito čišćenje keš memorije i privremenih datoteka, kao i pametno upravljanje aplikacijama koje zauzimaju prostor, ključni su za održavanje iPhone-a brzim i efikasnim.

Povećanje memorije putem vanjskih rješenja

Ako i nakon svih ovih savjeta još uvijek tražiš više prostora na svom iPhone-u, možda je vrijeme da razmisliš o vanjskim rješenjima za pohranu. Evo nekoliko opcija:

 1. Korištenje oblaka: Usluga poput iClouda, Google Drivea, DropBoxa, ili Microsoft OneDrivea može ti pomoći da pohraniš podatke u oblaku. Dokumenti, fotografije, i videozapisi mogu biti sigurno spremljeni online, oslobađajući prostor na tvojem uređaju. Bonus je što su ti podaci dostupni s bilo kojeg uređaja koji ima pristup internetu.
 2. Vanjski uređaji za pohranu: Postoje različiti vanjski uređaji dizajnirani specifično za iPhone i iPad, poput flash pogona koji se mogu direktno povezati s tvojim uređajem putem Lightning porta. Ovi uređaji omogućuju lako prijenos fotografija, videozapisa, i drugih podataka s iPhone-a na vanjski uređaj, čime se oslobađa prostor na uređaju.

Zaključak

Upravljanje memorijom na iPhone-u može se činiti kao zahtjevan zadatak, ali s pravim alatima i navikama, možeš lako osigurati da tvoj uređaj radi glatko i efikasno. Redovito brisanje nepotrebnih aplikacija i podataka, čišćenje keš memorije i privremenih datoteka, kao i korištenje iClouda ili vanjskih uređaja za pohranu mogu učiniti čuda za održavanje zdrave memorije na tvojem iPhone-u.

Zapamti, redovito upravljanje memorijom nije samo o oslobađanju prostora – to je i o održavanju optimalne performanse tvojeg uređaja. Uz malo truda i održavanja, tvoj iPhone će ti zahvaliti dugotrajnim i brzim radom, omogućavajući ti da uživaš u svemu što ovaj moćni uređaj može ponuditi bez frustracija zbog nedostatka prostora.

Također pročitaj: Što je VPN i zašto ga trebate u 2024.

2 misli o “Upravljanje memorijom na iPhone-u: čišćenje i povećanje prostora

 1. Povratni ping: Najbolje besplatne stranice za uređivanje slika u 2024

 2. Povratni ping: Apple WWDC 2024: Suptilna AI Revolucija - Linkversity

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)