Što je VPN i zašto ga trebate u 2024.

Što je VPN i kako funkcionira?

VPN, ili Virtualna Privatna Mreža, tehnologija je koja vam omogućava siguran pristup internetu štiteći vaše online aktivnosti od znatiželjnih pogleda. Kada se povežete s VPN-om, vaš internet promet se preusmjerava kroz posebno konfiguriran, šifriran kanal na VPN server. Ovaj postupak ne samo da maskira vašu pravu IP adresu, dajući vam veću anonimnost na internetu, već također šifrira vaše podatke, štiteći ih od hakera, pružatelja internetskih usluga i čak vladinih agencija.

Kako VPN funkcionira?

Kada aktivirate VPN, aplikacija na vašem uređaju uspostavlja sigurnu vezu s VPN serverom. Ova veza koristi napredne šifrirane protokole za osiguranje podataka koji prolaze kroz nju, što znači da su sve informacije koje šaljete ili primate preko interneta zaštićene od neovlaštenog pristupa.

Evo ključnih elemenata koji objašnjavaju kako VPN funkcionira:

 • Šifriranje podataka: VPN koristi snažne šifrirane standarde, poput AES-256, za pretvaranje vaših podataka u nečitljiv format. To znači da, čak i ako netko uspije presresti vaše podatke, neće ih moći razumjeti bez odgovarajućeg ključa za dešifriranje.
 • Tuneliranje: VPN tehnologija stvara “tunel” kroz koji vaši podaci putuju od vašeg uređaja do VPN servera, a zatim do konačne destinacije na internetu. Ovaj tunel štiti vaše podatke od vanjskih intervencija i nadzora.
 • Promjena IP adrese: Kada se povežete s VPN serverom, dobivate IP adresu tog servera. To znači da se vaša prava lokacija i IP adresa skrivaju, omogućujući vam da pretražujete internet anonimno i zaobiđete geografska ograničenja.

Korištenjem VPN-a, možete znatno poboljšati svoju online sigurnost i privatnost. Bilo da pristupate internetu od kuće, putem javnog Wi-Fi-ja ili dok putujete, VPN štiti vaše podatke i omogućuje vam sigurnu i privatnu komunikaciju preko interneta.

Osoba drži telefon s upaljenim VPN

Zašto koristiti VPN u 2024?

Korištenje VPN-a u 2024. godini postaje sve važnije zbog nekoliko ključnih razloga. Dok se digitalni pejzaž neprestano mijenja i online prijetnje postaju sve sofisticiranije, VPN pruža ključan sloj zaštite za vaše online aktivnosti. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali razmotriti korištenje VPN-a:

 • Zaštita privatnosti: U doba kada su podaci novi zlato, zaštita vaših osobnih informacija nikada nije bila važnija. VPN šifrira vaš internet promet, sprječavajući pružatelje internetskih usluga, marketere i web stranice da prate vaše online aktivnosti.
 • Sigurnost na javnim Wi-Fi mrežama: Javni Wi-Fi, iako povoljan, predstavlja veliki rizik za sigurnost vaših podataka. VPN štiti vaše podatke na nezaštićenim mrežama, sprječavajući cyber kriminalce da presretnu vaše podatke.
 • Zaobilaženje geografskih ograničenja: VPN vam omogućava pristup sadržaju koji je ograničen na određene regije, poput streaming servisa ili novinskih web stranica. Promjenom vaše IP adrese, VPN omogućava pristup globalnom sadržaju bez ograničenja.
 • Borba protiv cenzure: U mnogim dijelovima svijeta, pristup internetu je ograničen ili cenzuriran. VPN vam omogućuje siguran pristup cijelom internetu, zaobilazeći vladine blokade i cenzuru.

U kontekstu rastućih online prijetnji i promjenjivog digitalnog pejzaža, VPN postaje nezamjenjiv alat za svakog korisnika interneta koji cijeni svoju privatnost i sigurnost.

Top 5 VPN usluga u 2024

Odabir prave VPN usluge može biti izazovan s obzirom na broj dostupnih opcija. Da bi vam olakšali odluku, evo pregleda pet najboljih VPN usluga u 2024. godini, temeljenih na njihovim značajkama, performansama, cijeni i korisničkim recenzijama:

 1. ExpressVPN
  • Ključne značajke: Izuzetno brze brzine, široka mreža servera, vrhunska sigurnost.
  • Cijena: Od $8.32 mjesečno.
  • Prednosti: Pouzdana zaštita od curenja, podrška za sve glavne platforme, 24/7 korisnička podrška.
  • Nedostaci: Skuplji u usporedbi s nekim drugim opcijama.
 2. NordVPN
  • Ključne značajke: Dvostruka šifriranja, CyberSec tehnologija za blokiranje oglasa i zlonamjernih web stranica.
  • Cijena: Od $3.71 mjesečno.
  • Prednosti: Stroga politika bez zapisivanja, veliki broj servera, odlične brzine.
  • Nedostaci: Ponekad sporije povezivanje na udaljenim serverima.
 3. Surfshark
  • Ključne značajke: Neograničen broj uređaja, CleanWeb za blokiranje oglasa.
  • Cijena: Od $2.49 mjesečno.
  • Prednosti: Povoljna cijena, intuitivne aplikacije, dobra brzina.
  • Nedostaci: Manje servera u usporedbi s konkurencijom.
 4. CyberGhost
  • Ključne značajke: Optimizirani serveri za streaming i torrenting, automatski kill switch.
  • Cijena: Od $2.75 mjesečno.
  • Prednosti: Laka upotreba, dobre brzine, 45-dnevna garancija povrata novca.
  • Nedostaci: Varijabilne brzine na nekim serverima.
 5. PrivateVPN
  • Ključne značajke: Stroga politika bez zapisivanja, podrška za visoke brzine.
  • Cijena: Od $1.89 mjesečno.
  • Prednosti: Izvrsno za streaming, podrška za sve platforme, jednostavan za upotrebu.
  • Nedostaci: Manja mreža servera.

Ovaj pregled trebao bi vam pružiti solidnu osnovu za odabir VPN usluge koja najbolje odgovara vašim potrebama. Važno je napomenuti da se uvjeti i ponude mogu promijeniti, stoga je preporučljivo provjeriti najnovije informacije prije donošenja odluke.

Kako odabrati pravi VPN za vaše potrebe

Odabir pravog VPN-a može biti izazovan s obzirom na širok raspon dostupnih opcija. Važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali da VPN koji odaberete zadovoljava vaše specifične potrebe. Evo što trebate razmotriti:

 • Brzina: VPN može utjecati na brzinu vaše internetske veze, stoga je važno odabrati uslugu koja nudi brze i stabilne veze, posebno ako planirate strimati video sadržaj ili igrati online igre.
 • Sigurnost: Provjerite koje šifriranje VPN koristi i koje dodatne sigurnosne mjere nudi, kao što su zaštita od curenja DNS-a i kill switch opcija koja prekida vašu internetsku aktivnost ako VPN veza prekine.
 • Broj servera i lokacija: Veći broj servera može poboljšati performanse i pružiti veći izbor kada je u pitanju maskiranje vaše stvarne lokacije. Razmislite o VPN-u koji nudi široku mrežu servera u različitim zemljama.
 • Politika zapisivanja: Odaberite VPN s jasnom politikom nultog zapisivanja, što znači da neće čuvati zapise o vašoj internetskoj aktivnosti.

Osim toga, razmislite o svojim specifičnim potrebama:

 • Streaming: Ako želite koristiti VPN za pristup geografski ograničenom streaming sadržaju, potražite VPN s visokim brzinama i serverima optimiziranim za streaming.
 • Torrenting: Za siguran P2P promet, važno je odabrati VPN koji podržava torrenting i nudi dovoljno brzine i sigurnosti.
 • Gaming: Gameri trebaju VPN koji nudi niske latencije, visoke brzine, i stabilnost veze.

Kako postaviti i koristiti VPN

Postavljanje VPN-a jednostavan je proces koji možete obaviti u nekoliko koraka, neovisno o vašem uređaju ili platformi. Evo kako to učiniti:

 1. Odabir VPN usluge: Nakon što odaberete VPN na temelju prethodno navedenih kriterija, pretplatite se na uslugu.
 2. Instalacija VPN aplikacije: Preuzmite i instalirajte VPN aplikaciju za svoj uređaj direktno sa službene web stranice pružatelja usluge.
 3. Prijava i konfiguracija: Otvorite aplikaciju, prijavite se sa svojim podacima i, ako je potrebno, konfigurirajte postavke VPN-a prema svojim preferencijama.
 4. Povezivanje s serverom: Odaberite željeni VPN server i povežite se. Nakon uspješnog povezivanja, vaša internetska aktivnost bit će šifrirana i anonimna.

Korištenje VPN-a za različite online aktivnosti:

 • Siguran pristup internetu: Uvijek aktivirajte VPN kada koristite javni Wi-Fi kako biste zaštitili svoje podatke.
 • Streaming i pristup sadržaju: Koristite VPN za zaobilaženje geografskih ograničenja i pristupite širem spektru sadržaja.
 • Online gaming: Smanjite ping i zaobiđite ograničenja pristupa koristeći VPN servere blizu gaming servera.

Česta pitanja o VPN-u

Je li korištenje VPN-a legalno?

U većini zemalja, korištenje VPN-a je potpuno legalno. Međutim, neke zemlje imaju stroge propise koji ograničavaju ili zabranjuju korištenje VPN tehnologija. Važno je upoznati se s lokalnim zakonima i propisima prije korištenja VPN-a.

Hoće li VPN usporiti moju internetsku brzinu?

VPN može imati manji utjecaj na vašu internetsku brzinu zbog šifriranja podataka i preusmjeravanja prometa preko servera. Međutim, većina premium VPN usluga nudi brze servere koji minimiziraju ovo usporavanje, pa u mnogim slučajevima nećete ni primijetiti razliku.

Mogu li koristiti VPN za pristup sadržaju ograničenom na određene regije?

Da, jedna od glavnih prednosti VPN-a je mogućnost zaobilaženja geografskih ograničenja. Promjenom vaše IP adrese, možete pristupiti sadržaju koji je inače blokiran ili ograničen u vašoj zemlji.

Što je “kill switch” u kontekstu VPN-a?

“Kill switch” je sigurnosna značajka koja automatski prekida vašu internetsku vezu ako VPN veza iznenada prekine. Ovo osigurava da vaši podaci ostaju zaštićeni i da vaša prava IP adresa nije izložena tijekom prekida VPN veze.

Mogu li koristiti VPN na više uređaja istovremeno?

Da, većina VPN usluga omogućuje korištenje na više uređaja s jednim pretplatničkim računom. Broj uređaja koji se istovremeno mogu koristiti varira ovisno o pružatelju usluge, pa je to važan faktor koji treba uzeti u obzir pri odabiru VPN-a.

Kako mogu znati je li VPN koji koristim siguran?

Za provjeru sigurnosti VPN-a, važno je istražiti pružatelja usluge, pročitati recenzije, i provjeriti nudi li VPN šifriranje vojne klase, politiku nultog zapisivanja, i druge sigurnosne protokole kao što su zaštita od curenja DNS-a i IP adrese.2 misli o “Što je VPN i zašto ga trebate u 2024.

 1. Povratni ping: Korištenje ChatGPT u pisanju izvještaja, teza, disertacija, eseja, seminarskih i diplomskih radova

 2. Povratni ping: iPhone memorija: upravljanje memorijom - čišćenje i povećanje prostora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)