Korištenje ChatGPT u pisanju izvještaja, teza, disertacija, eseja, seminarskih i diplomskih radova

Što je zapravo ChatGPT? Radi li se o nekom čarobnom softveru ili pak o nečemu sasvim drugom? ChatGPT, koji je razvio OpenAI u studenom 2022. godine, nije ništa manje od umjetne inteligencije u obliku chatbota sposobnog za pisanje odgovora, izvještaja, kodova, upita, a sve to u samo nekoliko sekundi.

Osim toga, ChatGPT može stvoriti računalne programe, komponirati glazbu, televizijske scenarije, bajke, pa čak i pisati poeziju i pjesme. Temelji se na OpenAI-jevim modelima GPT 3.5 i GPT-4, koje predstavljaju obitelj velikih jezičnih modela. Najnovija inačica ChatGPT-a, objavljena 14. ožujka 2023., izgrađena je na GPT-4 modelu i dostupna je putem pretplate.

Prednosti korištenja ChatGPT-a za pisanje izvještaja, teza i disertacija

ChatGPT je moćan chatbot umjetne inteligencije koji nudi brojne prednosti, posebice kada je riječ o izradi izvještaja, teza i disertacija. Evo nekoliko ključnih prednosti:

Izvještaji

Izvještaji su profesionalni dokumenti koje predajemo institucijama, odjelima, tvrtkama i slično. Radi se o formalnim dokumentima koji sadrže pisani izvještaj o nečemu što je promatrano ili istraženo. Ovdje su neke prednosti korištenja ChatGPT-a za pisanje izvještaja:

 • Štedi vrijeme: ChatGPT vam štedi dragocjeno vrijeme; brzo piše izvještaje, čime oslobađa vrijeme koje biste inače proveli istražujući i pišući od samog početka.
 • Kvalitetan sadržaj: Zahvaljujući obuci na ogromnoj količini podataka, ChatGPT može stvoriti visokokvalitetne izvještaje.
 • Raznolikost stilova: Izvještaji su često dugi i mogu postati dosadni čitatelju ako sadržaj nije angažirajući. ChatGPT koristi različite stilove, kao što su točke, liste, odlomci i slično, čineći izvještaj zanimljivijim.
 • Konzistentnost i produktivnost: ChatGPT piše izvještaje u dosljednom stilu i tonu, što poboljšava njihovu čitljivost. Osim toga, budući da ChatGPT štedi vaše vrijeme, to vrijeme možete iskoristiti fokusirajući se na druge zadatke, čime se povećava vaša produktivnost.

Teze

Teza je dokument koji iznosi teoriju ili osobno istraživanje. Obično ih pišu sveučilišni studenti koji predlažu istraživačke radove na određene teme. Evo nekih prednosti korištenja ChatGPT-a za pisanje teza:

 • Nova ideja: ChatGPT vam može pomoći pružajući raznolikost ideja koje će vam biti korisne pri pisanju teze. Štoviše, te ideje mogu učiniti vašu tezu istaknutom među ostalima.
 • Vodstvo: ChatGPT vas vodi kroz proces pisanja teze pružajući reference, istraživački materijal, sažimajući duge istraživačke eseje i ističući važne točke.
 • Smjernice za pisanje: Ovaj model umjetne inteligencije može vam savjetovati i voditi vas kroz stil, ton, gramatiku i više. ChatGPT vam pruža ovakve smjernice; nadalje, može lektorirati i revidirati vaš sadržaj.

Disertacija

Disertacija je formalni esej na određenu temu. Slična je tezi i uglavnom ju pišu i predaju sveučilišni studenti. Evo nekih prednosti korištenja ChatGPT-a za pisanje disertacija:

 • Znanje: ChatGPT je obučen s obiljem znanja i pruža autorima disertacija pristup tom znanju. Što je znanje raznolikije, to je disertacija bolja.
 • Štedi vrijeme: Pisanje disertacije oduzima puno vremena; međutim, ChatGPT može trenutačno generirati tekstove za vas. Možete zamoliti ChatGPT da napiše odjeljke, odlomke i posebne naslove disertacija. Štoviše, može lektorirati i provjeriti gramatiku, stil i greške u vašoj disertaciji.
 • Pomoć pri pisanju: Pisanje disertacije zahtijeva puno vremena i truda. Štoviše, kvaliteta je bitan faktor koji trebate imati na umu prilikom pisanja disertacije; ChatGPT predlaže načine za poboljšanje vašeg pisanja disertacija. Nadalje, ChatGPT može lektorirati, revidirati i istaknuti greške u pisanju.

Napomena:

Budući da je riječ o modelu učenja jezika, sadržaj koji ChatGPT generira možda neće uvijek biti potpuno točan. Na primjer, ako ga zamolite da vam kaže tržišni udio određene tvrtke ove godine, može pružiti potpuno izmišljen odgovor. Stoga trenutačno ne može zamijeniti tražilicu.

Kako stvoriti ChatGPT račun

Korištenje ChatGPT-a može se činiti složenim, ali tu smo da vam pomognemo. U nastavku su koraci za stvaranje računa i pisanje izvještaja, teza ili disertacija.

1. Postavljanje ChatGPT računa

Sada kada znate za ChatGPT i njegove prednosti u pisanju izvještaja, teza i disertacija, vrijeme je da postavite svoj ChatGPT račun.

Korak 1

Prva stvar koju trebate učiniti je posjetiti službenu web stranicu ChatGPT-a, umjetne inteligencije OpenAI-a.

Korak 2

Nakon što uspješno dođete na službenu web stranicu ChatGPT-a, vidjet ćete opcije za prijavu i registraciju. Trebate se prijaviti koristeći svoje podatke za prijavu i nastaviti dalje. Međutim, ako nemate račun, kliknite na opciju za registraciju, dodajte e-mail i kreirajte lozinku. Osim toga, morat ćete dodati svoje osobne podatke, kao što su datum rođenja, i verificirati svoj mobilni broj.

Nakon toga, trebate se prijaviti s istim e-mailom i lozinkom. OpenAI omogućuje ljudima prijavu putem Microsoft i Google računa. Ako imate valjan Microsoft ili Google račun, jednostavno kliknite na prijavu, zatim na Microsoft ili Google i prijavite se na odabrani račun. Verificirajte svoj broj telefona i uspješno ćete se prijaviti na OpenAI za korištenje ChatGPT-a.

Stvaranjem ChatGPT računa otvarate vrata prema olakšanju vašeg akademskog i profesionalnog pisanja. Bilo da radite na seminarskim radovima, esejima, tezama ili disertacijama, ChatGPT može biti vaš digitalni asistent koji će vam pomoći da vaši tekstovi budu jasniji, precizniji i inovativniji.

Korak 3

Nakon što se uspješno prijavite na OpenAI, možete započeti novi razgovor ili koristiti prethodne (ako ste se već prijavili i koristili chatbot). Kliknite na gumb za novi razgovor s lijeve strane i počnite koristiti ChatGPT. Možete postavljati pitanja, proširivati znanje, tražiti da lektorira vaš rad, predlagati izmjene i mnogo toga odmah.

Ako se nalazite u zemlji gdje je korištenje ChatGPT-a zabranjeno i želite registrirati račun, možete se uputiti na moj drugi članak “Što je VPN i zašto ga trebate u 2024.”. Nudi detaljan tutorijal o tome što je VPN, kako ga nabaviti i spojiti se na njega kako bi mogli koristiti usluge koje ne možete u Hrvatskoj.

Kako koristiti ChatGPT za pisanje izvještaja

Postavljanje ChatGPT računa je lakše nego njegovo korištenje. U nastavku ćemo vas detaljno voditi kroz proces pisanja izvještaja koristeći ChatGPT.

Postavljanje Parametara

Prva stvar koju morate učiniti jest postaviti parametre. Što su parametri? Parametri su okvir ili struktura. Potrebno je postaviti parametre izvještaja jer oni pomažu kontrolirati sadržaj izvještaja i koristiti materijale iz drugih izvještaja u argumentima. Potrebno je reći ChatGPT-u odakle početi i obavijestiti ga o granicama vašeg izvještaja. Ukratko, potrebno je pružiti ChatGPT-u strukturu unutar koje bi trebao generirati vaš izvještaj.

Kreiranjem jasne strukture i određivanjem parametara vašeg izvještaja, diplomskog rada, eseja ili seminarskog rada, ChatGPT postaje moćan alat koji može pomoći u izradi sadržaja koji je ne samo strukturiran i koherentan, već i duboko analitičan i informativan. Ovaj proces omogućava vam da maksimalno iskoristite kapacitete umjetne inteligencije, čineći vaš akademski i profesionalni rad efikasnijim i utjecajnijim.

Kreiranje skice

Kreiranje skice za vaš izvještaj, tezu, diplomski rad, esej ili seminarski rad ključan je korak u procesu pisanja. Skica treba započeti uvodom koji sadrži naslove, popise, odlomke i ostale elemente. Važno je pružiti točnu skicu kako bi ChatGPT mogao adekvatno napisati vaš rad. To osigurava da vaš rad pokriva sve aspekte u dobroj strukturi i sadrži sve potrebne informacije. Bez skice, ChatGPT možda neće moći pisati u kontinuiranom toku ili može uključiti nepotrebne elemente u vaš rad.

Pisanje izvještaja

Posljednji korak je zatražiti od ChatGPT-a da napiše izvještaj za vas. Potrebno je postaviti parametre, pružiti skicu, napisati kvalitetan upit i pričekati minutu ili dvije dok ChatGPT ne generira izvještaj. Evo primjera upita za izvještaj:

 • Tema: Utjecaj rada na daljinu na produktivnost zaposlenika
 • Svrha: Razumjeti i istražiti utjecaj rada na daljinu na produktivnost zaposlenika s nalazima i preporukama.
 • Upute: Provesti istraživanje o učincima rada na daljinu na produktivnost zaposlenika. Temeljito istražiti kako povećanje i smanjenje produktivnosti utječu na rad. Uključiti ključne faktore kao što su suradnja, komunikacija, ravnoteža između posla i privatnog života itd. Identificirati izazove s kojima se zaposlenici susreću tijekom rada na daljinu i rješenja za njih. Dati preporuke tvrtkama o tome kako upravljati zaposlenicima koji rade na daljinu i povećati njihovu produktivnost.

Kako koristiti ChatGPT za pisanje teze ili disertacije

Pisanje teza ili disertacija kompleksan je proces koji zahtijeva vrijeme i energiju, zbog čega mnogi žele naučiti koristiti ChatGPT za njihovo sastavljanje. Evo kako možete napisati tezu koristeći ChatGPT.

Odabir teme

Nakon što se prijavite u svoj OpenAI račun, kliknite na novi razgovor i odaberite temu o kojoj želite da ChatGPT piše tezu ili disertaciju. To može biti bilo koja tema koju može zamisliti prosječna osoba.

Kreiranje skice

Nakon što ste odlučili o temi teze ili disertacije, morate kreirati skicu. Izrada skice ima svoje prednosti jer će vaša teza pokrivati sve aspekte i teme u kontinuiranom toku, a znanje u tezi bit će organizirano.

Pisanje teze

Sada kada ste odabrali temu i kreirali skicu, sljedeći korak je pisanje teze. Dobro sročen upit rezultirat će dobrom tezom. Nakon što napišete upit za tezu, kliknite na gumb za spremanje i podnošenje, i pričekajte nekoliko minuta dok ChatGPT ne generira tezu za vas. Evo primjera uputa za tezu:

 • Tema: ChatGPT i njegova važnost u aplikacijama konverzacijske AI.
 • Svrha: Proučiti i razumjeti ChatGPT, njegovu važnost, prednosti i primjene. Nadalje, ispitati njegovu važnost u aplikacijama konverzacijske umjetne inteligencije.
 • Upute: Temeljito predstaviti ChatGPT, njegove prednosti, upotrebe i važnost. Pregledati literaturu, izvještaje i kritike o sposobnostima ChatGPT-a. Razviti metodologiju za ispitivanje njegove učinkovitosti u skladu s različitim aplikacijama konverzacijske AI, uključujući, ali ne ograničavajući se na, AI chatbote, virtualne asistente i korisničke službe. Provesti istraživanje o njegovoj učinkovitosti uzimajući u obzir faktore učinkovitosti. Istražiti njegove sposobnosti, ograničenja i zloupotrebu u aplikacijama konverzacijske AI. Dati preporuke za poboljšanja ChatGPT-a u aplikacijama konverzacijske AI. Zaključiti tezu s novim razvojem, budućim trendovima, glavnim nalazima i implikacijama u području aplikacija konverzacijske AI.

Ovaj pristup omogućava vam da iskoristite moć ChatGPT-a za izradu temeljitih, dobro istraženih i strukturiranih akademskih radova. Ne samo da ćete moći proširiti svoje znanje i razumijevanje odabrane teme, već ćete i poboljšati svoje vještine istraživanja i pisanja, čineći vaš rad relevantnim i vrijednim u akademskom i profesionalnom svijetu.

Sada možete koristiti umjetnu inteligenciju (AI) kako bi vam pomogla u generiranju teze, no važno je napomenuti da i dalje trebate pažljivo pregledati sadržaj koji AI generira kako biste izbjegli bilo kakvu izmišljotinu. Osim toga, neka sveučilišta trenutno ne dopuštaju teze generirane pomoću AI. Ta sveučilišta mogu koristiti alate za detekciju AI-a kako bi provjerila je li teza napisana pomoću AI-a. U takvim slučajevima, možete pokušati koristiti alat za parafriranje kako biste preformulirali sadržaj generiran od strane AI-a dok ne prođe detekciju.

Ovaj savjet služi kao podsjetnik na važnost kritičkog mišljenja i etičkog pristupa u akademskom radu. Iako AI, poput ChatGPT-a, može biti izuzetno koristan alat u procesu istraživanja i pisanja, ključno je održati akademsku čestitost i samostalnost misli. Korištenje AI-a trebalo bi služiti kao podrška vašem radu, a ne kao zamjena za vašu analizu i originalni doprinos. Uvijek osigurajte da vaš rad ispunjava etičke smjernice i akademske standarde vašeg obrazovnog instituta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)