Top alati: besplatne stranice za uređivanje slika u 2024 – Funkcije, savjeti i trikovi

U današnje vrijeme, vizuali igraju ključnu ulogu u načinu na kojem predstavljamo sebe, svoje projekte ili biznise na internetu. Slika može reći tisuću riječi, a dobro uređena slika? Pa, može reći još i više. Uređivanje slika više nije samo posao profesionalaca ili onih s dubokim džepovima. S razvojem tehnologije, sve je više kvalitetnih, besplatnih alata i web stranica za uređivanje slika dostupno svima koji imaju pristup internetu, a jedino što trebate uložiti je malo vremena i truda za savladavanje istih.

Korištenje besplatnih alata za uređivanje slika ima svoje prednosti. Prvo, omogućuju nam da naše slike izgledaju profesionalno bez ikakvog troška. U svijetu gdje su prvi dojmovi sve, dobro uređene slike mogu znatno povećati privlačnost vašeg online sadržaja, bilo da se radi o društvenim mrežama, blogovima ili web stranicama. Drugo, većina ovih alata je dizajnirana tako da budu pristupačni i jednostavni za korištenje, omogućavajući i početnicima da lako urede svoje slike.

Naravno, s toliko dostupnih opcija i alata, može biti teško odlučiti što koristiti. Ali ne brinite, tu smo da vam pomognemo. U ovom vodiču, proći ćemo kroz top besplatne alate za uređivanje slika u 2024. godini, istražujući njihove funkcije, prednosti, i kako ih možete iskoristiti za podizanje vašeg vizualnog identiteta na višu razinu. Bilo da ste potpuni početnik ili već imate iskustva s uređivanjem slika, sigurni smo da ćete pronaći nešto korisno za sebe. Pa krenimo!

Besplatni alati vs. plaćeni alati

Zamislite da imate super moći koje vaše slike čine ljepšima, zanimljivijima, ili jednostavno bolje prilagođenima priči koju želite ispričati. E, pa besplatni alati za uređivanje slika upravo su te super moći koje ne koštaju ni centa. Ali zašto se opredijeliti za njih, kada postoji more plaćenih verzija koje obećavaju čuda? Ključ je u razumijevanju prave vrijednosti koju besplatni alati donose, posebice u usporedbi s njihovim plaćenim verzijama ili konkurentnim alatima.

 • Bez financijskog rizika: Jedna od najvećih prednosti besplatnih alata je, naravno, njihova cijena. Možete eksperimentirati, istraživati različite stilove i tehnike uređivanja bez ikakvog financijskog tereta. Ako vam se neki alat ne svidi, jednostavno pređite na sljedeći.
 • Intuitivnost i jednostavnost korištenja: Mnogi besplatni alati dizajnirani su na način da polaze od toga da su korisnici potpuni početnici, što ih čini izuzetno jednostavnima za korištenje. Ne morate biti profesionalac da biste napravili nešto s vašim fotografijama; sve što vam treba je malo kreativnosti i pravi alat.
 • Sjajne funkcije za nula eura: Ne dajte da vas besplatna etiketa zavara. Mnogi besplatni alati za uređivanje slika dolaze s impresivnim setom funkcija koji može parirati pa čak i nadmašiti neke od osnovnih funkcija koje nudi plaćeni softver. Od osnovnog croppinga i podešavanja boja do naprednih filtera i efekata, besplatni alati imaju sve što vam treba za podizanje vaših slika na novu razinu.
 • Fleksibilnost i pristupačnost: Bez obzira na to jeste li kod kuće, u kafiću ili na putu, većina besplatnih alata za uređivanje slika dostupna je online. To znači da možete uređivati svoje slike gdje god se nalazili, sve što vam treba je internet veza.
 • Zajednica i podrška: Mnogi besplatni alati imaju svoje zajednice korisnika i obilje online resursa, tutorijala i foruma gdje možete naučiti nove trikove ili dobiti pomoć ako zapnete.

Naravno, postoje situacije kada su plaćeni alati neophodni, posebno za visokokvalitetno profesionalno uređivanje. Međutim, za većinu korisnika i svakodnevne potrebe uređivanja, besplatni alati nude više nego dovoljno mogućnosti. U sljedećim odjeljcima, detaljnije ćemo istražiti što svaka od najboljih besplatnih stranica za uređivanje slika nudi u 2024. godini, omogućujući vam da donesete informiranu odluku o tome koji alat najbolje odgovara vašim potrebama.

Radni stol s laptopom, fotoaparatom i šalicom kave

#1 GIMP

Funkcije i prednosti: GIMP (GNU Image Manipulation Program) je alat za uređivanje slika koji nudi širok spektar mogućnosti, od osnovnih zadataka poput rezanja (cropping) i podešavanja boja, do složenih manipulacija poput retuširanja i kreiranja kompleksnih kompozicija. Ovaj moćan, ali potpuno besplatan softver je otvorenog koda, što znači da je dostupan za preuzimanje i upotrebu bez ikakvih troškova. Podržava razne formate datoteka, uključujući JPEG, GIF, PNG, i PSD, što ga čini izvrsnom alternativom skupim programima poput Adobe Photoshopa.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Započnite s učenjem osnova: GIMP ima mnogo funkcija, stoga je najbolje započeti s osnovama kao što su rezanje, rotiranje i promjena veličine slika.
 • Koristite slojeve za napredno uređivanje: Slojevi su ključni za složene projekte uređivanja. Omogućuju vam da radite na različitim elementima slike odvojeno, bez utjecaja na original.
 • Isprobajte različite alate za retuširanje: GIMP nudi niz alata za retuširanje, uključujući četke za kloniranje i alate za uklanjanje mrlja, koji mogu pomoći u poboljšanju vaših fotografija.
 • Istražite besplatne dodatke i pluginove: Postoji mnogo besplatnih dodataka i pluginova koji mogu proširiti funkcionalnost GIMPa i dodati nove mogućnosti.

#2 Canva

Funkcije i prednosti: Canva je iznimno popularan web-bazirani alat za dizajn i uređivanje slika koji se ističe svojom jednostavnošću i intuitivnim sučeljem. Iako je u osnovi besplatan, Canva nudi i plaćene planove koji otključavaju dodatne funkcionalnosti. Osnovna verzija omogućava korisnicima da stvaraju vizuale korištenjem predložaka, što uključuje sve od društvenih medija do prezentacija i marketinških materijala. Canva je idealan za one koji traže brz i jednostavan način za stvaranje profesionalno izgledajućih dizajna bez potrebe za složenim softverom.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Koristite predloške za brz početak: Canva nudi tisuće predložaka koji vam mogu pomoći da započnete s vašim projektom. Odaberite predložak koji odgovara vašem projektu i prilagodite ga po potrebi.
 • Prilagodite svoje dizajne: Iako predlošci mogu biti odlična polazišna točka, nemojte se bojati eksperimentirati s različitim fontovima, bojama i elementima dizajna kako biste stvorili nešto jedinstveno.
 • Iskoristite biblioteku slika i elemenata: Canva nudi ogromnu biblioteku besplatnih slika, ikona i grafičkih elemenata koje možete koristiti u svojim dizajnima.
 • Surađujte s timom: Canva omogućava suradnju na projektima u realnom vremenu, što je izvrsno za timove koji rade na zajedničkim dizajnima.

#3 Pixlr Express

Funkcije i prednosti: Pixlr Express, dio Pixlr suite-a, je svestran, web-baziran alat za uređivanje slika koji kombinira jednostavnost i efikasnost. Nudi široku paletu alata i efekata koji su dostupni kroz intuitivno sučelje, omogućavajući korisnicima da brzo uređuju slike bez potrebe za prethodnim iskustvom. Od osnovnih zadataka poput rezanja, rotiranja i podešavanja boja, do naprednijih opcija kao što su slojevi, filteri i efekti, Pixlr Express je odličan izbor za brzo i efikasno uređivanje.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Započnite s Auto-fix opcijom: Ako tražite brz način da poboljšate svoju sliku, isprobajte Auto-fix opciju koja automatski prilagođava boje i osvjetljenje.
 • Istražite različite filtere i efekte: Pixlr Express nudi impresivan izbor filtera i efekata. Eksperimentirajte s njima kako biste dodali jedinstveni izgled svojim slikama.
 • Prilagodite slike s preciznošću: Koristite alate za prilagodbu kao što su kontrast, zasićenost i oštrina za fino podešavanje detalja na svojim slikama.
 • Iskoristite predloške za tekst: Ako želite dodati tekst na svoje slike, Pixlr Express nudi mnogo stilova i fontova koji mogu pomoći da vaša poruka istakne.

#4 Sumopaint

Funkcije i prednosti: Sumopaint je još jedan web-baziran alat za uređivanje slika, ali s jakim naglaskom na digitalno slikanje i crtanje. Nudi bogat izbor četkica i alata za crtanje, čineći ga idealnim za umjetnike i dizajnere koji žele stvarati ili uređivati digitalne umjetnine. Osim alata za crtanje, Sumopaint nudi i standardne funkcije uređivanja slika, uključujući rezanje, filtriranje i prilagodbu boja, pružajući korisnicima fleksibilnu platformu za sve njihove kreativne potrebe.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Eksperimentirajte s četkicama: Sumopaint ima impresivan izbor četkica koje možete koristiti za različite efekte i teksture. Istražite različite opcije i načine primjene kako biste pronašli savršen stil za svoj rad.
 • Koristite slojeve za složene kompozicije: Slojevi su neophodni za složeno digitalno slikanje i uređivanje. Naučite kako ih efikasno koristiti za dodavanje, uređivanje i kombiniranje različitih elemenata vašeg dizajna.
 • Iskoristite alate za prilagodbu: Uz alate za crtanje, Sumopaint nudi i opcije za prilagodbu slike kao što su svjetlina, kontrast i saturacija. Koristite ih za fino podešavanje vaših umjetničkih djela ili fotografija.
 • Spremite radove online: Ako koristite besplatnu verziju Sumopainta, možete spremiti svoje radove online na Sumo računu, omogućavajući vam pristup vašim projektima s bilo kojeg uređaja.

#5 PhotoDirector

Funkcije i prednosti: PhotoDirector kombinira širok spektar alata za profesionalno uređivanje fotografija s intuitivnim korisničkim sučeljem, čineći ga pristupačnim za početnike, ali i dovoljno moćnim za iskusne korisnike. Ovaj alat nudi napredne mogućnosti uređivanja, uključujući prilagodbu boja, slojeve, AI alate za uklanjanje objekata i promjenu neba, kao i široku paletu efekata i predložaka. PhotoDirector je posebno poznat po svojim AI mogućnostima koje olakšavaju kompleksne zahvate uređivanja, poput selektivnog bojanja ili zamjene neba na fotografiji.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Istražite AI alate: Iskoristite AI alate za brzo i efikasno uređivanje, kao što su uklanjanje objekata ili zamjena neba. Ovi alati mogu znatno poboljšati izgled vaših fotografija uz minimalan trud.
 • Prilagodite boje za dramatičan efekt: Koristite alate za prilagodbu boja kako biste dodali dubinu i dramu vašim fotografijama. Eksperimentiranje s temperaturom boje i zasićenjem može transformirati atmosferu slike.
 • Iskoristite predloške i efekte: Brzo poboljšajte svoje slike koristeći širok izbor predložaka i efekata. Ovo je sjajan način da dodate kreativni dodir bez potrebe za dugotrajnim ručnim uređivanjem.
 • Učite kroz tutorijale: Budući da PhotoDirector nudi mnoge napredne funkcije, iskoristite dostupne online tutorijale kako biste se upoznali s alatima i tehnikama koji vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite ovaj program.

#6 Krita

Funkcije i prednosti: Krita je besplatan i otvorenog koda alat za digitalno slikanje, koji je također iznimno koristan za uređivanje slika. Dizajniran prvenstveno za umjetnike i ilustratore, Krita nudi impresivan set četkica, alate za crtanje i slikanje, kao i napredne opcije za upravljanje slojevima i bojama. Korisnici mogu stvarati složene digitalne ilustracije i umjetnička djela s lakoćom, zahvaljujući Kritinim fleksibilnim mogućnostima prilagodbe i podršci za tablete osjetljive na pritisak.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Eksperimentirajte s četkicama: Krita nudi ogroman izbor četkica i stilova, što vam omogućuje da pronađete savršen alat za svaku tehniku slikanja ili crtanja. Istraživanje različitih četkica može vam pomoći da razvijete jedinstveni stil.
 • Naučite koristiti slojeve: Slojevi su ključni za stvaranje kompleksnih kompozicija u Kriti. Isprobajte različite načine korištenja slojeva, uključujući miješanje i maske, kako biste stvorili detaljne i složene slike.
 • Prilagodite radno okruženje: Krita vam omogućuje da prilagodite radno okruženje prema vašim potrebama, uključujući raspored alata i prečaca na tipkovnici. Prilagodbom sučelja možete optimizirati svoj radni proces.
 • Iskoristite tutorijale i zajednicu: Kako biste brzo savladali Kritu, iskoristite brojne online tutorijale i resurse koje nudi Kritina zajednica. Dijeljenje iskustava i savjeta s drugim korisnicima može vam pomoći da unaprijedite svoje vještine.

#7 Lunapic

Funkcije i prednosti: Lunapic je besplatan web-baziran alat za uređivanje slika koji se ističe svojom širokom paletom efekata, filtera, i animacijskih alata. S Lunapicom, korisnici mogu lako primijeniti različite umjetničke efekte, pretvoriti fotografije u crteže ili akvarele, i čak stvoriti animacije. Osim toga, Lunapic nudi osnovne funkcije uređivanja kao što su rezanje, rotiranje, i podešavanje boja, čineći ga korisnim alatom za brze i jednostavne zahvate uređivanja.

Kako ga koristiti: osnovni savjeti:

 • Istražite različite efekte: Lunapic nudi ogroman izbor efekata i filtera. Eksperimentirajte s njima da biste svojim slikama dodali jedinstveni izgled.
 • Koristite alate za animaciju: Isprobajte alate za animaciju kako biste svojim slikama dodali pokret. Lunapic omogućuje jednostavno kreiranje GIF-ova ili animacija, što vašim projektima može dodati dodatnu dimenziju.
 • Prilagodite slike za društvene mreže: Lunapic nudi alate za brzo prilagođavanje veličine i formata slika, što je posebno korisno kada pripremate slike za objavljivanje na društvenim mrežama.
 • Iskoristite online pristup: Budući da je Lunapic dostupan online, možete ga koristiti na bilo kojem uređaju s pristupom internetu, bez potrebe za preuzimanjem ili instaliranjem softvera.

Najbolji alati za uređivanje slika na mobilnim uređajima

Snapseed: Snapseed je svestrana mobilna aplikacija za uređivanje slika koja nudi profesionalne funkcije uređivanja u korisnički prijateljskom paketu. Od finih prilagodbi do kompleksnih efekata i retuširanja, Snapseed je alat koji može zadovoljiti potrebe kako početnika tako i naprednih korisnika.

VSCO: VSCO je popularna aplikacija za uređivanje slika i fotografiranje koja se ističe svojim visokokvalitetnim filtrima i efektima inspiriranim filmom. Osim uređivanja, VSCO nudi i platformu na kojoj korisnici mogu dijeliti svoje radove, nudeći inspirativnu zajednicu za fotografe.

PhotoRoom: PhotoRoom je specijalizirana aplikacija koja omogućuje korisnicima da automatski uklone pozadine sa slika, što je čini idealnom za stvaranje profesionalnih portreta, proizvodnih fotografija, ili vizuala za društvene mreže. Snažne AI funkcije PhotoRooma štede vrijeme i trud, posebno za korisnike e-trgovine.

BeFunky: BeFunky je još jedna sveobuhvatna aplikacija za uređivanje slika koja nudi jednostavne, ali moćne alate za poboljšanje vaših slika. Od osnovnih prilagodbi do umjetničkih efekata i dizajna kolaza, BeFunky pruža korisnicima širok spektar mogućnosti za kreativno izražavanje.

Svaki od ovih alata nudi jedinstvene funkcije i prednosti koje mogu pomoći u poboljšanju vaših fotografija, bilo da radite na računalu ili u pokretu s mobilnim uređajem. Odabir pravog alata ovisi o vašim specifičnim potrebama i stilu uređivanja.

Nemate memorije na vašem iPhone-u kako bi preuzeli aplikaciju? Imamo rješenje za to – pročitajte – Upravljanje memorijom na iPhone-u: čišćenje i povećanje prostora.

Kako odabrati pravi alat za vaše potrebe

Odabir pravog alata za uređivanje slika može biti ključan za uspješno ostvarivanje vaših kreativnih vizija. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u tom procesu:

 • Identificirajte svoje potrebe: Prvo i osnovno, razmislite o tome što želite postići s uređivanjem slika. Tražite li alat za brze popravke i filtriranje, ili vam je potreban složeni program za digitalno slikanje i ilustraciju?
 • Isprobajte različite alate: Mnogi alati nude besplatne verzije ili probna razdoblja. Iskoristite to kako biste dobili osjećaj za sučelje i funkcionalnost različitih programa.
 • Provjerite kompatibilnost s uređajem: Uvjerite se da je alat kompatibilan s vašim operativnim sustavom, bilo da radite na računalu ili mobilnom uređaju.
 • Razmotrite krivulju učenja: Neki alati zahtijevaju više vremena i truda za učenje. Procijenite koliko ste voljni uložiti vremena u učenje novog softvera.
 • Istražite zajednicu i podršku: Velika i aktivna korisnička zajednica može biti dragocjen resurs za učenje i inspiraciju.

Napredni savjeti i trikovi

Za one koji žele istražiti više od osnovnog uređivanja, evo nekoliko naprednih tehnika:

 • Slojevi i maske: Koristite slojeve i maske za složene uređaje, što vam omogućuje da precizno kontrolirate elemente vaše slike bez trajnih promjena.
 • Korištenje krivulja: Naučite kako koristiti krivulje za precizno podešavanje osvjetljenja i boja vaših fotografija.
 • Blending modovi: Eksperimentirajte s različitim blending modovima za slojeve kako biste stvorili zanimljive efekte i teksture.
 • Kloniranje i ispravljanje: Za napredno retuširanje, koristite alate za kloniranje i ispravljanje kako biste uklonili neželjene objekte ili nedostatke na slikama.

Zaključak

Bez obzira jeste li početnik ili iskusni korisnik, pravi alat za uređivanje slika može vam pomoći da vaše slike zasjaje. S ovim vodičem, nadamo se da ste dobili dobar pregled dostupnih opcija i savjeta kako odabrati alat koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ne zaboravite eksperimentirati i istraživati različite alate i tehnike; učenje i istraživanje su ključni za razvijanje vaših vještina uređivanja. Sada, kad ste opremljeni znanjem, vrijeme je da istražite, kreirate i dijelite svoje vizualne priče sa svijetom. Sretno uređivanje!

1 misao o “Top alati: besplatne stranice za uređivanje slika u 2024 – Funkcije, savjeti i trikovi

 1. Povratni ping: Kako odabrati najbolju podvodnu kameru: Vodič za kupnju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)