Apple WWDC 2024: Suptilna AI Revolucija

Apple-ova Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024., tehnološki gigant je otkrio suptilnu, ali značajnu AI revoluciju koja će transformirati budućnost tehnologije. Iako su najave možda izgledale kao inkrementalne promjene za povremenog promatrača, detaljnije ispitivanje otkriva duboke implikacije za ulogu umjetne inteligencije u cijelom Apple-ovom ekosustavu. Najave možda nisu imale uobičajeni glamur, implikacije Apple-ove AI inicijative su spremne da preoblikuju budućnost osobnog računalstva.

Središnji dio ove AI evolucije bilo je uvođenje sljedeće generacije neuralnog motora, besprijekorno integriranog u najnoviji Apple-ov silicij. Ovaj moćni čip omogućava strojno učenje na uređaju brzinom i učinkovitošću bez presedana, otvarajući nove mogućnosti za inteligentna, responzivna korisnička iskustva.

Apple ima za cilj zadržati svoj pristup AI praktičnim i prilagođenim korisnicima

Apple se trudi uhvatiti korak u utrci umjetnom inteligencijom. Apple će predstaviti nove značajke umjetne inteligencije na WWDC-u 10. lipnja. Apple također ažurira svoj hardver kako bi podržao umjetnu inteligenciju, s novim M4 čipom koji poboljšava obradu umjetne inteligencije na iPadima i Macovima.

No, samo hardver nije dovoljan; Apple mora ubrzati ažuriranja svojeg softvera kako bi ostao konkurentan.

Strategija Applea za razlikovanje iPada od Maca također se razmatra.

iPad Pro ima snažan hardver, ali nedostaje mu macOS, dok Macovi nemaju zaslone osjetljive na dodir.

Integriraniji pristup mogao bi ojačati oba proizvoda.

Osim toga, Apple namjerava izdati novi AirTag s poboljšanim praćenjem i proširiti Vision Pro na Aziju, gdje je virtualna stvarnost popularnija.

Rješavanjem ovih područja, Apple se nada povratku svoje konkurentske prednosti u pejzažu umjetne inteligencije.

Praktične AI Funkcije

Umjesto spektakularnih demonstracija, Apple će predstaviti osnovne, ali izuzetno korisne AI alate. Među njima se ističu:

  • Smart Recap: Ova funkcija će sumirati propuštene informacije iz tekstova, obavijesti, web stranica, vijesti, dokumenata i bilješki. Korisnicima će omogućiti brzi pregled propuštenog sadržaja, olakšavajući im da ostanu informirani.
  • AI-Generirani Transkripti: Unapređenja aplikacije Voice Memo donose AI-generirane transkripte. Što će biti posebno korisno za studente i profesionalce koji snimaju predavanja ili intervjue za kasnije reference.

Apple uređaji već nude slične funkcije, ali se očekuje da će ova ažuriranja značajno poboljšati korisničko iskustvo.

Pored hardvera, Apple-ove softverske najave su pokazale produbljenu posvećenost integraciji AI kroz svoje platforme. Od sposobnosti inteligentnog asistenta u iOS-u i macOS-u, do generativnih AI alata za kreiranje sadržaja. Kompanija se pozicionira kao lider u praktičnoj, korisnički orijentiranoj umjetnoj inteligenciji.

Možda su najintrigantniji bili nagovještaji kako će ova AI revolucija omogućiti developerima da izgrade inteligentnije, personalizirane aplikacije. Sa naprednim API-jima i alatima, sljedeći val Apple-ovog softvera će koristiti moć strojnog učenja za predviđanje potreba korisnika, automatizaciju tokova rada i poticanje inovacija u različitim industrijama.

Gdje je to moguće, Appleovi uređaji će obavljati ove zadatke lokalno, ali složenijim procesima će upravljati Appleovi M2 Ultra-bazirani serveri.

Većina novih AI funkcija na uređaju bit će dostupna na uređajima koji su objavljeni u posljednjih godinu dana.

Integracije i Partnerstva

Jedna od uzbudljivih glasina je moguće partnerstvo sa OpenAI koje bi moglo donijeti dublju integraciju chatbotova u Apple-ove operativne sustave. Također, šuška se o potencijalnim sporazumima s Google-om za integraciju njihovog AI-a, Gemini, i razgovorima s kompanijom Anthropic.

Apple vs Microsoft

Dok s nestrpljenjem očekujemo ove tehnološke napretke, Appleovo otkriće M4 dolazi netom prije Microsoftovog posebnog događaja o Windowsu i Surface AI u Seattleu 20. svibnja.

Očekuje se da će ovaj događaj prikazati novu hardversku opremu s Arm procesorom koja bi mogla izazvati novi iPad i MacBook Air M3 u performansama CPU-a i AI funkcionalnostima.

Poboljšanja Siri i Spotlight Pretrage

Apple planira najaviti AI-poboljšanja za lokalnu Spotlight pretragu, internet pretragu putem Safari-ja. Kao i prijedloge za pisanje emailova i tekstualnih poruka. Siri će možda dobiti prirodniji glas zasnovan na velikim jezičkim modelima koje razvija Apple, kao i poboljšanu funkcionalnost na Apple Watch-u.

Siri počinje djelovati kao onaj stari telefon koji stalno planirate zamijeniti. Ovdje možete istražiti kako početi oslobađati prostor na svom Apple uređaju. Jedna od najistaknutijih AI integracija bila je sljedeća generacija Siri asistenta, koji je pokazao znatno poboljšanu obradu prirodnog jezika i kontekstualnu svjesnost. Korisnici sada mogu voditi tečne razgovore sa Siri, koja može razumjeti nijansirane upite i pružiti artikulirane, ljudima slične odgovore. Ovaj konverzacijski AI će redefinirati način na koji komuniciramo sa Apple uređajima.

Lokalni i Cloud AI

Apple-ova filozofija je da što više AI zadataka obavlja lokalno na uređajima, čime se štiti privatnost korisnika. Međutim, složeniji procesi će se obrađivati putem Apple-ovih M2 Ultra servera. Većina novih AI funkcija bit će dostupna na uređajima izdanima u posljednjih godinu dana.

Pored toga, Apple-ova prezentacija je naglasila napore kompanije da infuzira AI u svoj kreativni paket. Alati kao što je redizajnirana aplikacija Photos sada mogu automatski kurirati albume, generirati personalizirane slajdove i čak predlagati izmjene na temelju korisnikovih preferencija. Za profesionalne kreatore, najnovija ažuriranja Final Cut Pro i Logic Pro koriste strojno učenje za optimizaciju tokova rada u montaži video zapisa i produkciji muzike.

Personalizacija i Nove Opcije u iOS 18

Pored AI funkcija, Apple bi mogao najaviti i funkciju u iOS 18 koja korisnicima omogućava direktno mijenjanje boja ikonica aplikacija, pružajući više mogućnosti za personalizaciju bez korištenja aplikacije Shortcuts. Također, šuška se o ažuriranju početnog zaslona koje bi korisnicima omogućilo da postavljaju ikone aplikacija gdje god žele, umjesto da budu primorani na standardni raspored.

Možda najintrigantnija bila je Apple-ova najava platforme za generiranje sadržaja vođene AI-jem. Ovaj alat omogućava korisnicima da unesu tekstualne upite i odmah dobiju generirane članke, postove na društvenim mrežama i druge pisane materijale prilagođene njihovom brendu i tonu. Iako je još u ranim fazama, ova tehnologija nagovještava budućnost u kojoj ljudska i umjetna kreativnost koegzistiraju kako bi unaprijedile kreativni proces.

Appleov novi iPad Pro temelji se na umjetnoj inteligenciji

Apple planira nadograditi svoj asortiman iPad Pro uređaja s naprednim M4 čipom, kao i najnovijom OLED tehnologijom.

Ova nadogradnja značajno unapređuje sposobnosti umjetne inteligencije u iPadOS-u.

Čip M4 izrađen je koristeći naprednu tehnologiju druga generacije s 3 nm i uključuje 10-jezgreni CPU podijeljen između četiri jezgre visokih performansi i šest jezgri efikasnosti.

Ova konfiguracija nudi povećanje snage od 50% u odnosu na prethodni čip M2.

Čip također ima 10-jezgreni GPU koji podržava dinamičko predmemoriranje, mrežno sjenčanje i praćenje zrake, četverostruko ubrzavajući brzinu renderiranja u odnosu na prethodnika.

Mistične značajke umjetne inteligencije Iako je novi iPad usmjeren na umjetnu inteligenciju – još uvijek ne znamo kakve će AI trikove novi iPad zapravo moći izvoditi.

Moraćemo čekati Apple WWDC da bismo saznali o novom iPad OS-u – a glasine su da će to biti najveća nadogradnja koju je OS ikada vidio.

Evo što trebate znati:

Neuronski motor čipa M4 može obraditi 38 trilijuna operacija u sekundi. Iako je to manje od Qualcommovog Snapdragona X Elite s 45 trilijuna, i dalje nudi značajnu obradnu snagu umjetne inteligencije uz učinkovitu potrošnju energije.

Značajke poput mrežnog sjenčanja i praćenja zrake na GPU-u M4 poboljšavaju vizualnu obradu, osiguravajući glađe i bogatije vizualno iskustvo.

Dok Apple lansira M4, Microsoft također priprema otkrivanje svojih novih uređaja s Arm procesorom, s ciljem natjecanja s Appleovim ponudama kako u performansama CPU-a tako i u AI ubrzanim zadacima, što pojačava konkurenciju.

Apple je odlučio ne otkriti broj jezgara NPU-a u čipu M4, održavajući uzorak viđen kod prethodnih M-serijskih čipova.

Ova komponenta ključna je za brzo rukovanje računalnim zadacima i poboljšala se s svakom generacijom, iako detalji ostaju oskudni.

Apple WWDC

Zaključak

Apple-ova suptilna AI revolucija na WWDC 2024 ima za cilj da pruži korisnicima praktične i korisne funkcije koje olakšavaju svakodnevne zadatke. Sa fokusom na user-friendly pristup i privatnost. Apple se trudi da AI tehnologiju integriše na način koji će korisnicima donijeti stvarnu vrijednost. Ostanite uz nas za najnovije informacije i izvještaje sa WWDC 2024! Dok puni utjecaj Apple-ovih AI unapređenja na WWDC 2024. tek treba da se vidi. Jedno je sigurno: tehnološki gigant upravlja ka budućnosti gdje je umjetna inteligencija besprijekorno utkana u tkanje naših digitalnih života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)