Najljepši nacionalni parkovi Hrvatske: Otkrijte prirodna čuda

Hrvatska, zemlja bogate prirodne raznolikosti, krije u svojim dubinama neke od najljepših nacionalnih parkova na svijetu. Ovi nacionalni parkovi Hrvatske predstavljaju pravo blago. Čudesne oaze netaknute prirode koja pozivaju istraživače, avanturiste i zaljubljenike u prirodu da im se pridruže u nezaboravnom putovanju kroz čarobne krajolike.

Nacionalni parkovi Hrvatske

Nacionalni parkovi Hrvatske svojom ljepotom očaravaju i ostavljaju posjetitelje bez daha. Za vas smo izdvojili najljepše i najpreciznije informacije o svakom mjestu posebno.

Plitvička Jezera

Plitvička jezera, biser Hrvatske, svjetski su poznata po svojim kristalno čistim jezerima i spektakularnim slapovima. Smještena u srcu Gorskog Kotara, ova čarobna mjesta nude neponovljiv doživljaj šetnje drvenim stazama iznad vode. Omogućujući posjetiteljima da uživaju u bojama i zvukovima netaknute prirode.

Plitvička jezera su najpoznatiji nacionalni park Hrvatske, na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Glavnu atrakciju ovog Parka, jedinstvenog u svijetu. Čini 16 malih jezera međusobno povezanih slapovima nastalih taloženjem sedre (eng.travertine), posebne vrste vapnenca. Park obuhvaća izvorišni dio rijeke Korane u prostoru okruženom gustim šumama bukve, jele i smreke, dijelom u obliku izvorne prašume.

Osim jezera i šuma, Park krasi i više spilja, izvora, cvjetnih livada, a među mnogim rijetkim očuvanim životinjskim vrstama ističe se smeđi medvjed. Ne zna se da li je Park ljepši u proljeće kad se rascvjeta cvijeće na njegovim livadama, da li za odraza jesenskog šarenila boje u jezerskim zrcalima ili za zimskog mira ledom sputanih vodopada u snježnom krajoliku.

Krka

Krka je među rijekama hrvatskog krša svakako najčudesnija. Poznata je po brojnim vodopadima, koji su, kao i kod Plitvičkih jezera, nastali taloženjem sedre, posebne vrste vapnenca. Nacionalni park obuhvaća najveći dio toka rijeke s okolnim priobalnim prostorom od povijesnog grada Knina nedaleko njenog izvora do drugog povijesnog gradića Skradina. Tu nakon veličanstvenih slapova rijeka postepeno najprije prelazi u Prukljansko jezero, a nakon toga u duboki morski zaljev. Ukojem se smjestio još jedan povijesni grad Šibenik. Rijeka dijelom teče dubokim kanjonima urezanim u vapnenačku zaravan, a dijelom je ujezerena. Među brojnim vodopadima osobitom ljepotom ističu se Skradinski buk i Roški slap. Između kojih je na ujezerenom dijelu rijeke smješten otočić Visovac sa franjevačkim samostanom.

Vodena snaga rijeke Krke privlačila je ljude da na tom prostoru izgrade hidroelektrane. Ostaci najstarije hidroelektrane Krke nalaze se na Skradinskom buku. Izgrađena je i s radom započela 1895., samo dva dana poslije Tesline hidroelektrane na slapovima Niagare. Zbog povijesnog značenja HE Krka zaštićena je kao spomenik industrijske arhitekture.

Nacionalni park Krka

Brijuni

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Istra, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama. Koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu. No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja. Te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji. Zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Brijuni su skupina od dva veća i dvanaest otočića uz zapadnu obalu Istre nedaleko Pule ukupne površine od svega sedam četvornih kilometara. Pod zaštitom je ne samo cijelo otočje, nego i okolno more. Brijunski otoci su poznati po očuvanoj sredozemnoj vegetaciji hrasta crnike, visoke makije te borova i čempresa. Djelomično oblikovanoj kao pejzažni park. Tu je i safari park s egzotičnim biljojedima te vrijedna kulturna baština iz rimskog i bizantskog razdoblja. Zbog izuzetne ljepote otoci su još od početka stoljeća omiljeno ljetovalište svjetskih državnika i aristokracije.

Nacinalni park Brijuni

Risnjak

Nacionalni park Risnjak, šumsko kraljevstvo, dom je triju velikih zvijeri i zaštićeno područje, koje privlači istinske ljubitelje neukroćene prirode. Izletnički je Nacionalni park dostupan svim generacijama, od ugodnih šetnji na manje zahtjevnim stazama do intenzivnih uspona na planinske masive.

Risnjak je šumovit gorski masiv nedaleko grada Rijeke, koji je ime dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Park se prostire od 300 do 1.500 metara nad morem, a zbog čvorišnog položaja na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Srednju Europu. Tu su na malom području okupljene gotovo sve vrste šuma ovih prostora te mnoge biljne i životinjske vrste.

Među životinjama se posebno ističu smeđi medvjed, ris, divlja mačka, divokoza, jelen, srna i orao. Ljepota šume, krški fenomeni, atraktivni izvori (Park obuhvaća i izvorišni dio rijeke Kupe) i veličanstveni vidici privlače na Risnjak brojne planinare i druge ljubitelje prirode.

Paklenica

Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Paklenica obuhvaća najatraktivnije prostore južnog dijela Velebita, najveće hrvatske planine, uključujući i njegove najviše vrhove. Glavna atrakcija Parka su dva impresivna klanca Velike i Male Paklenice, usječena u planinu od mora do pod same vrhove. Na razmjerno malom prostoru nacionalnog parka ima više neobičnih krških reljefnih formi, nekoliko spilja. A sačuvana je i izuzetno bogata i raznolika flora i fauna. Među strmim stijenama ističe se Anića kuk, najpopularnije odredište hrvatskih alpinista. Iako se radi o prostoru izrazite divljine i očuvane prirode, lako je dostupan posjetiteljima zbog blizine Jadranske turističke ceste i grada Zadra.

Kornati

Kornati su najrazvedenija otočna skupina cijelog Sredozemlja, a nalaze se u sjevernoj Dalmaciji nedaleko Šibenika. Kornati su poznati po svojim strmim liticama, kristalno čistom moru i brojnim skrivenim uvalama, čineći ih rajem za ljubitelje prirode, nautičare i istraživače. Svaki otok nosi svoju priču i svoj šarm, bilo da se radi o povijesnim ostacima, poput ostataka starih rimskih vila, ili o bogatom podmorju koje privlači ronioce iz cijelog svijeta.

U neposrednoj blizini nacionalnog parka Kornati, koji obuhvaća veći dio otočja s okolnim more, je još jedan biser zaštićene prirode u Hrvatskoj – park prirode Telašćica. On obuhvaća prostrani i duboki istoimeni zaljev na susjednom Dugom otoku, u kojem također ima više lijepih malih otočića i neposredno uz more malo slano jezero.

Kornatski otoci ističu se brojnim bizarnim oblicima i neobičnim reljefnim strukturama, te osobito visokim klifovima.

Mljet

Mljet je otok na krajnjem jugu Hrvatske, zapadno od najpoznatijeg hrvatskog ljetovališta Dubrovnika. Istoimeni nacionalni park obuhvaća zapadni dio ovog, po mnogima, najljepšeg otoka na Jadranu.

Za ovaj su Park znakovita dva duboka zaljeva, koja se zbog vrlo uskih veza s otvorenim morem nazivaju jezerima. Te bujna i raznolika sredozemna vegetacija.

Mljet se ističe i bogatom kulturnom baštinom, a u okviru nje najimpozantniji primjer je kompleks benediktinskog samostana iz 12. stoljeća na malom otočiću usred jezera-zaljeva.

Sjeverni Velebit

Sjeverni Velebit najmlađi je hrvatski nacionalni park, osnovan 1999. godine. Njime se željelo obuhvatiti najatraktivnije i prirodno najvrednije prostore sjevernog dijela Velebita.

U prostoru ovog izrazito gorskog parka koncentriran je na malom prostoru izuzetno velik broj atrakcija – veličanstvene krške forme Hajdučkih i Rožanskih kukova, jedinstveni botanički vrt u prirodi, Lukina jama, jedna od najdubljih na svijetu. Stoga hrvatski planinari upravo ovaj prostor smatraju najvećim draguljem među hrvatskim gorama.

Nešto slabija posjećenost uvjetovana udaljenošću od glavnih prometnica samo povećava mističnost i iskonski prirodni ambijent ovog prostora.

Zaključak

Nacionalni parkovi Hrvatske su dragulji koji svijetu pokazuju ljepotu i bogatstvo prirode. Neka vaše sljedeće putovanje bude uzbudljivo istraživanje ovih čudesnih područja koja ostavljaju bez daha i ostavljaju neizbrisiv trag u srcima svih koji ih posjete. Istražite recenzije na TripAdvisoru i uživajte u svom boravku. Ne zaboravite fotografirati – svaka slika je uspomena. Najljepše stranice života pišu se na stranicama vašeg pasoša i fotoalbuma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)