Kako smanjiti celulit: Mitovi i stvarnost o kremama i tretmanima

Celulit je problem s kojim se suočava mnogo žena, posebno na bedrima i stražnjici. Često se pojavljuju proizvodi koji obećavaju čuda, ali koliko su zapravo učinkoviti? U ovom članku ćemo pregledati što korisnici kažu o različitim proizvodima, te što znanost ima za reći o tretmanima protiv celulita.

Što je celulit i zašto ga je tako teško ukloniti?

Celulit nastaje kada se masne naslage probijaju kroz vezivno tkivo pod kožom, što rezultira onim karakterističnim “narančinim” izgledom. Važno je napomenuti da celulit nije povezan isključivo s tjelesnom težinom – mogu ga imati i mršave i punije žene. Većina nas se rađa s određenim brojem masnih stanica, koje se mogu smanjiti pravilnom prehranom i vježbanjem, čime se smanjuje vidljivost celulita.

Struktura kože i celulit

Celulit se nalazi u subkutanskom sloju kože, koji je ispod epidermisa i dermisa. Kada se masne stanice u ovom sloju povećaju, one guraju vezivno tkivo i stvaraju neravnine na površini kože. Svi se rađamo s određenim brojem ovih stanica, koje se mogu povećati ili smanjiti, ali nikada potpuno nestati. Prema Cleveland Clinic, uravnotežena prehrana bogata vlaknima i proteinima, kao i redovita tjelesna aktivnost, mogu pomoći u smanjenju masnih stanica i poboljšanju izgleda kože.

Uloga genetike u nastanku celulita

Genetika također igra veliku ulogu u tome koliko ćemo celulita imati i koliko će on biti vidljiv. Prema članku na Aura EMD, genetika određuje distribuciju masnog tkiva, elastičnost kože i strukturu vezivnog tkiva, što sve utječe na pojavu celulita.

Više informacija o strukturi kože i celulitu možete pronaći na Healthline.

Znanstveni pogled na tretmane protiv celulita

Celulit je dio subkutanskog dijela kože, dok kreme i losioni djeluju samo na epidermis. Dakle, prodavanje krema koje “uklanjaju” celulit bez masaže može se smatrati prodavanjem magle. Prema istraživanjima, postoji vrlo malo znanstvenih dokaza koji podržavaju učinkovitost većine tretmana protiv celulita.

Studije o učinkovitosti tretmana

Jedna studija objavljena u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery pokazala je da tretmani poput aminofilin kreme i Endermologie tretmana nisu pokazali značajne rezultate u smanjenju celulita. U istraživanju je sudjelovalo 52 žene koje su podijeljene u tri skupine i podvrgnute različitim tretmanima. Rezultati su pokazali da niti jedan tretman nije bio značajno učinkovit.

Druga studija objavljena u Journal of Cosmetic Dermatology također navodi da većina krema protiv celulita ne prodire dovoljno duboko u kožu da bi imala značajan učinak.

Više informacija o ovoj temi možete pronaći na American Academy of Dermatology.

Učinci prehrane i vježbanja na celulit

Redovita tjelovježba i zdrava prehrana mogu pomoći u smanjenju vidljivosti celulita. Prehrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima može pomoći u smanjenju masnih naslaga koje doprinose celulitu. Vježbanje, posebno vježbe snage, može pomoći u toniranju mišića ispod celulita, što može smanjiti njegov izgled. Prema Medical News Today, tjelovježba i pravilna prehrana ključni su faktori u smanjenju celulita.

Više informacija o utjecaju fitnessa na mršavljenje možete pronaći na linkversity.hr.

Preporuke korisnika

Korisnici su podijelili svoja iskustva s različitim proizvodima protiv celulita. Evo nekoliko preporuka i komentara:

  1. Nijedan proizvod nije učinkovit bez masaže: Mnogi korisnici napominju da većina krema ne daje značajne rezultate bez dodatne masaže ili fizičke aktivnosti.
  2. Bionike Defence body celulite tretman: Neki korisnici preporučuju ovaj tretman i kažu da su zadovoljni rezultatima, iako je učinak privremen.
  3. Body firming gel od Reviderma: Ovaj gel je dobio pohvale zbog svog učinka na zatezanje kože, no rezultati su kratkotrajni.
  4. Eveline kreme: Korisnici koji su koristili Eveline kreme navode da one imaju učinka, ali samo dok ih redovito koriste.
  5. Prirodna ulja: Više korisnika preporuča ulja protiv celulita, navodeći njihovu učinkovitost i prirodne sastojke.
  6. Guam proizvodi: Guam je također popularan među korisnicima koji tvrde da je vrlo učinkovit u borbi protiv celulita.

Što možete učiniti?

Ako želite smanjiti izgled celulita, najbolji pristup je kombinacija zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i tretmana koji dokazano djeluju, poput masaže ili medicinskih tretmana.

Zdrava prehrana

Uravnotežena prehrana bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima može pomoći u smanjenju masnih naslaga koje doprinose celulitu. Prehrana bogata antioksidansima također može pomoći u poboljšanju zdravlja kože. Više informacija o prehrani koja može pomoći u smanjenju celulita možete pronaći na Healthline.

Redovita tjelovježba

Vježbanje može pomoći u toniranju mišića ispod celulita, što može smanjiti njegov izgled. Fokusirajte se na vježbe koje ciljaju područja pogođena celulitom, poput bedara i stražnjice. Više informacija o fitness aplikacijama koje vam mogu pomoći u tjelovježbi možete pronaći na linkversity.hr.

Medicinski tretmani

Tretmani poput kriolipolize, radiofrekvencije i lasera mogu biti učinkoviti u smanjenju celulita. Prema Lipotherapeia, ovi tretmani mogu pomoći u smanjenju masnih naslaga i poboljšanju izgleda kože. Posjetite dermatologa ili plastičnog kirurga kako biste saznali više o ovim opcijama.

Zaključak

Celulit je prirodna pojava i većina nas ga ima. Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda koji obećavaju uklanjanje celulita, znanstveni dokazi često ne podržavaju te tvrdnje. Najbolji pristup je kombinacija zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i tretmana koji dokazano djeluju. Ako želite dugotrajnije rezultate, konzultirajte se s dermatologom ili plastičnim kirurgom o medicinskim tretmanima koji mogu pomoći.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)