Upoznajte ChatGPT 4o: Najnoviji model umjetne inteligencije

OpenAI je napokon lansirao novi model umjetne inteligencije, nazvan ChatGPT-4o. Također je lansirao desktop verziju ChatGPT-a, s ciljem unaprjeđenja korisničkog iskustva svog popularnog chatbota. Ažuriranje omogućuje pristup GPT-4o svima, uključujući i besplatne korisnike – koji će napokon moći koristiti naprednijeg bota s boljom logikom i mnogo ažurnijim informacijama.

Novi model prvo će se pojaviti kod pretplatnika na ChatGPT Plus i Team, a zatim i kod Enterprise korisnika. Besplatni korisnici također će dobiti pristup s nekim ograničenjima u korištenju.

Napretci OpenAI-a ciljaju na to da AI učine dostupnijim i raznovrsnijim, nastavljajući svoje putovanje kako bi vodio industriju umjetne inteligencije. Tehnološka direktorica Mira Murati objavila je da je GPT-4o brži i bolji u obradi teksta, videa i zvuka.

ChatGPT 4o: Novi korak naprijed

ChatGPT 4o predstavlja spoj najnovijih tehnoloških dostignuća u području AI. Kao rezultat naprednog istraživanja i razvoja, ovaj model donosi poboljšane funkcije i veću sposobnost učenja. Sa svakim novim korakom, postaje sve više prilagođen i inteligentan u svojim odgovorima i analizama. Također će biti dostupan putem OpenAI-jevog API-ja, omogućavajući programerima izgradnju aplikacija s njim.

Napredna interakcija

Jedna od ključnih karakteristika je njegova sposobnost za naprednu interakciju s korisnicima. Bez obzira jeste li u potrazi za odgovorima na složena pitanja ili jednostavno želite razgovarati o svakodnevnim temama, pruža iskustvo razgovora koje se približava ljudskoj interakciji. Sposobnost razumijevanja konteksta i brza prilagodljivost čine pouzdanim partnerom u razgovoru. OpenAI također planira dodati mogućnosti video razgovora u ChatGPT – što znači da ćete moći video razgovarati s ChatGPT-om. Novi model podržava 50 različitih jezika s poboljšanom brzinom i kvalitetom.

Prvi stvarni razgovor s AI.

Analiza bez granica

Osim što je stručnjak za razgovor, također je izvrstan alat za analizu podataka. Svojim dubokim razumijevanjem jezika i sposobnošću obrade ogromnih skupova informacija, omogućuje brzu i učinkovitu analizu podataka u različitim područjima. Bez obzira jeste li istraživač, poslovni analitičar ili samo znatiželjan korisnik, pruža alat za dublje razumijevanje svijeta oko nas. OpenAI tvrdi da GPT-4o može reagirati na zvučne ulaze u samo 232 milisekunde, s prosječnom brzinom od 320 milisekundi, što je slično ljudskom vremenu odgovora u razgovoru, prema nekoliko studija. Stoga GPT-4o zahtijeva upotrebu manje “tokena” u jezicima, osnovne jedinice u AI koja računa duljinu teksta i može uključivati interpunkcijske znakove i razmake. Broj “tokena” varira od jezika do jezika.

Budućnost interakcije s AI

ChatGPT 4o označava početak nove ere interakcije s AI. S njegovim neprekidnim poboljšanjem i evolucijom, možemo samo zamisliti koliko će napredna i intuitivna AI interakcija postati u budućnosti. Od pomoći u rješavanju složenih problema do poboljšanja naših svakodnevnih iskustava, predstavlja vrhunac onoga što AI može postići. OpenAI je uspio spojiti sve te funkcije u jedan model, s mogućnostima od kraja do kraja preko teksta, vizije i zvuka, što značajno smanjuje količinu vremena potrošenog i informacija obrađenih.

ChatGPT 4o

Kako se OpenAI uspoređuje s najvećim konkurentima u ovom trenutku? Potez OpenAI-a da predstavi novi, besplatan i brži veliki jezični model pokazuje koliko se bori protiv konkurencije u generativnoj umjetnoj inteligenciji.

Google, vjerojatno njegov najveći konkurent u prostoru, ima Gemini, koji je prvi AI model koji je pobijedio ljudske stručnjake u masovnom multitaskiranju razumijevanja jezika, jednoj od široko korištenih metoda za testiranje znanja i sposobnosti rješavanja problema AI-a.

U demonstraciji prikazuju Pixel telefon kako pokreće Gemini AI na pozornici koja se postavlja za Google I/O i pitaju ga što misli da se događa. Ispravno, kaže da izgleda kao pozornica za veliki događaj koji se postavlja. Kada su prikazana slova na ekranu, Gemini kaže da su za Google I/O i nudi kratak opis nadolazećeg događaja tvrtke Google.

Baš poput najnovije demonstracije OpenAI-jevog ChatGPT-a, Googleov Gemini video impresivan je zbog toga koliko prirodno zvuči razgovor. Lako je zaboraviti da iza glasa koji dolazi iz Pixel uređaja nema osobe. Kreće se prirodno kao da su dvoje prijatelja sjeli i razgovarali.

Zaključak

ChatGPT 4o je više od samo modela AI – to je partner za razgovor i analizu koji se neprestano razvija i prilagođava. Sa svojim naprednim funkcijama i sposobnošću učenja, vodi nas u budućnost interakcije s AI, otvarajući vrata novim mogućnostima i dubljem razumijevanju svijeta oko nas. “O” u nazivu označava “omni”, a tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji GPT-4o predstavlja kao nešto za sve, što ima smisla jer “omni” znači “sve”. Naziv “omni” odnosi se na “korak prema mnogo prirodnijoj interakciji čovjeka i računala”, rekao je OpenAI u objavi na blogu u ponedjeljak.

Otkrijte sve što ChatGPT 4o može ponuditi i pripremite se za uzbudljivu novu eru u interakciji s umjetnom inteligencijom! Testirajte funkcionalnosti s ChatGPT 4o u usporedbi s ChatGPT Plus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)