Kako zaštititi djecu na internetu: Savjeti i resursi

Internet je nevjerojatno koristan alat za učenje, zabavu i komunikaciju, ali također može biti mjesto puno opasnosti, posebno za djecu. Roditelji imaju ključnu ulogu u zaštiti djece na internetu i društvenim mrežama. U ovom blogu pružit ćemo vam savjete i resurse kako biste osigurali sigurnu digitalnu sredinu i kako zaštiti djecu na internetu. Unatoč tome, zadnja istraživanja pokazuju prilično nisku razinu osviještenosti roditelja o opasnostima koja vrebaju iz virtualnog svijeta. Gotovo čak i određenu dozu nezainteresiranosti.

Nedavno istraživanje o predškolskoj djeci pred malim ekranima, pokazalo je da 45% predškolske djece u Hrvatskoj samostalno koristi internet, pri čemu čak četvrtina roditelja ne postavlja pravila za korišćenje.

Razumijevanje rizika

S čime se susreću djeca na Internetu i koje su najveće prijetnje?

Prijetnji na Internetu definitivno ne nedostaje, a neka su specifično opasna za različite dobne skupine djece. Stoga je djecu od najranije dobi, onda kada njihov kognitivni razvoj to dopušta, upoznavati s opasnostima, razvijati povjerenje kao roditelj kojemu se dijete slobodno može obratiti s bilo kakvim pitanjem i podučavati kako da na prepoznate opasnosti reagira. Evo i nekoliko najčešćih opasnosti s kojima se djeca danas susreću.

Kako zaštiti djecu na internetu
 • Cyberbullying: Online zlostavljanje može biti izuzetno štetno za psihičko zdravlje djece.
 • Online predatori: Predatori koriste društvene mreže i chat sobe kako bi stupili u kontakt s djecom.
 • Neprekidno izlaganje neprikladnom sadržaju: Djeca mogu naići na nasilni, seksualni ili drugi neprikladan sadržaj.
 • Krađa identiteta i privatnosti: Djeca mogu nesvjesno dijeliti informacije koje mogu ugroziti njihovu privatnost.
 • Prijevare na Internetu: Djeca su jednako tako ranjiva i računalni kriminalci mogu upravo ciljati na njih.
 • Ovisnost o Internetu, računalnim igrama i drugim servisima: Tu treba pripaziti na to koristi li dijete prekomjerno mobilne uređaje, računala i Internet.

Savjeti za roditelje

 1. Otvorena komunikacija: Jedan od najvažnijih aspekata kako zaštiti djecu na internetu je otvorena komunikacija. Razgovarajte sa svojom djecom o potencijalnim opasnostima i važnosti zaštite privatnosti. Ohrabrite ih da vam se obrate ako naiđu na nešto što ih uznemirava ili zbunjuje.
 2. Postavite pravila korištenja interneta: Jasna pravila mogu pomoći u održavanju sigurnosti. Dogovorite se o tome koliko vremena smiju provoditi online, koje stranice smiju posjećivati i koje informacije smiju dijeliti.
 3. Koristite alate za roditeljsku kontrolu: Postoji mnogo softvera i aplikacija koje mogu pomoći u praćenju i ograničavanju aktivnosti vaše djece na internetu. Neki od najpopularnijih alata za roditeljsku kontrolu uključuju Norton Family, Qustodio i Net Nanny.
 4. Edukacija o sigurnosti na društvenim mrežama: Društvene mreže su posebno rizične za djecu. Naučite ih kako postaviti privatne profile, prepoznati lažne profile i izbjegavati dijeljenje osobnih informacija. Objasnite im opasnosti od previše dijeljenja i kako blokirati i prijaviti uznemiravajuće korisnike.
 5. Redovito provjeravajte njihove aktivnosti: Iako je važno vjerovati svojoj djeci, povremena provjera njihovih online aktivnosti može vam pomoći da budete sigurni da su sigurni. Provjerite koje aplikacije koriste, s kim komuniciraju i kakav sadržaj konzumiraju.
Kako zaštiti djecu na internetu

Resursi za roditelje

 1. Web stranice i organizacije
 2. Aplikacije i softver.
  • Net Nanny: Omogućava filtriranje neprikladnog sadržaja, postavljanje vremenskih ograničenja i praćenje aktivnosti.
  • Qustodio: Pruža detaljne izvještaje o online aktivnostima, omogućava blokiranje aplikacija i postavljanje vremenskih ograničenja.
  • Roditeljski nadzor za Windows 10: Windows 10 ima ugrađenu podršku za definiranje roditeljsko nadzora. No samo ako se koristi Microsoftov račun.
  • Google Family Link: Riječ je o Googleovoj aplikaciji namijenjenoj Android pametnim telefonima i iPhoneu. Koja, prije svega, omogućava ograničavanje vremena korištenja pametnih telefona prema zadanim intervalima.
  • OpenDNS FamilyShield : Ako se samo traži elegantno rješenje za blokiranje neprikladnog sadržaja i to pogotovo pornografskoga kao i sve ostale stranice koje su ocijenjene kao nepoćudne, opasne ili neukusne.
  • Mobile Tracker Free: Riječ je o nešto manje poznatom no sposobno rješenju za roditeljski nadzor i praćenje djeteta.
 3. Edukativni programi
  • eSafety: Online platforma koja nudi tečajeve i materijale za edukaciju djece i roditelja o sigurnosti na internetu.
  • Common Sense Media: Organizacija koja pruža recenzije, savjete i resurse za roditelje. Kako bi im pomogla da donesu informirane odluke o digitalnom sadržaju.

Važne činjenice

Istraživanje o medijskim navikama djece i praksama i stavovima njihovih roditelja, te iskustvima i sigurnosti djece na internetu. Pokazalo je da djeca internetu najčešće pristupaju preko pametnih telefona i računala. Pri čemu gotovo polovica djece u dobi od 9 do 11 godine, dvije trećine djece od 12 do 14 godina te tri četvrtine djece u dobi od 15 do 17 godina uvijek kada to želi ili treba može pristupiti Internetu. Tek je svako četvrto djete u dobi o 9 do 14 godina, te svako treće djete od u dobi od 15 do 17 godina je u potpunosti ili uglavnom je zabrinuto za svoju privatnost na internetu. Svako peto dijete u dobi od 9 do 17 godina u potpunosti ili većinom ne zna kako promijeniti i podesiti postavke privatnosti i to pogotovo na društvenim mrežama.

Gotovo trećina djece u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na Internetu s osobama koje nisu upoznali uživo! Isto je činilo svako deseto dijete u dobi od 9 do 11 godina, četvrtina djece u dobi od 12 do 14 godina te gotovo pedeset posto djece u dobi od 15 do 17 godina.

Više od deset posto djece u dobi od 9 do 17 godina se u posljednjih godinu dana susrelo uživo s osobom koju su upoznali na Internetu. Isto je napravilo svako četvrto dijete u dobi od 15 do 17 godina i svako deseto dijete u dobi od 12 do 14 godina!

Zaključak

Zaštiti djecu na internetu i društvenim mrežama zahtijeva stalnu pažnju i angažman roditelja. Edukujte se o rizicima, razgovarajte sa svojom djecom i koristite dostupne alate i resurse. Kako biste osigurali sigurnu digitalnu sredinu za svoje najmlađe. Vaša djeca zaslužuju sigurno i pozitivno iskustvo na internetu. Ako se želite zaštititi prilikom kupovine na internetu, možete pročitati sljedeći blog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)