Sponzorirani sadržaj u digitalnom marketingu: SEO perspektiva

Sponzorirani sadržaj je vrsta oglašavanja u kojoj brendovi plaćaju izdavače, influencere ili druge platforme kako bi kreirali i distribuirali sadržaj koji promiče njihove proizvode ili usluge. Ovaj sadržaj je usklađen s ostalim sadržajem na platformi, čineći ga manje invazivnim i često ga je teško razlikovati od redovitog, neoglašavajućeg sadržaja.

Sponzorirani sadržaj postao je nezaobilazan alat u svijetu digitalnog marketinga, omogućujući tvrtkama jedinstvenu priliku za promociju svojih proizvoda i usluga. Razmotrit ćemo zašto ga koristiti, kako djeluje, i koji je njegov stvarni doprinos.

Zašto koristiti sponzorirani sadržaj?

1. Učinkovitost u odnosu na tradicionalne oglase

Sponzorirani sadržaj često postiže bolje rezultate u odnosu na tradicionalne oblike oglašavanja, poput display oglasa. Istraživanja pokazuju gotovo devet puta veću stopu klikanja.

2. Veća vidljivost

S obzirom na sve veću upotrebu blokatora oglasa, sponzorirani sadržaj ima prednost jer se lako objavljuje izravno na web stranicama ili društvenim mrežama te ga blokatori ne mogu “uhvatiti”.

3. Poticanje konverzija

Istraživanje pokazuje da je trećina milenijalaca kupila proizvod nakon što su vidjeli sponzorirani sadržaj. Ovaj tip sadržaja može poboljšati svijest o brendu te povećati prodaju.

4. “Premium” dojam

Sponzorirani sadržaj često ima visoku produkcijsku vrijednost i dizajn, što privlači ciljanu publiku i potiče dugoročno angažiranje.

Različiti oblici sponzoriranog sadržaja

Sponzorirani sadržaj dolazi u raznim oblicima, od postova na društvenim mrežama do članaka na blogovima i podcastova. Najčešće ga možemo naći na platformama kao što su Instagram, LinkedIn i Facebook.

1. Postovi na društvenim mrežama

Na platformama poput Instagrama i TikToka, brendovi mogu sponzorirati sadržaj koji se prirodno uklapa u feed korisnika. Primjerice, influenceri mogu promovirati proizvode kroz videozapise ili fotografije.

2. Podcasti

Podcastovi nude mogućnost integracije sponzoriranog sadržaja kroz pre-roll, mid-roll i post-roll oglase. Sponzorstva u podcastovima često omogućuju organsku integraciju poruke.

3. Video i foto sadržaj

Sponzorirani video i foto sadržaj, posebice na platformama poput YouTubea i Instagrama, omogućuje brendovima da prirodno integriraju svoje proizvode u sadržaj koji korisnici već konzumiraju.

Učinkovitost sponzoriranog sadržaja

Manje invazivno

Sponzorirani sadržaj manje je invazivan i manje prekida korisničko iskustvo u odnosu na tradicionalne oglase.

Autentičnost

Sponzorirani sadržaj često se doživljava kao iskreniji od tradicionalnih oblika oglašavanja, posebno kada je partnerstvo s medijima relevantno za ciljanu publiku.

Veća izloženost

Sponzorirani sadržaj doseže dvije publike: postojeću publiku brenda i publiku platforme na kojoj se objavljuje. Ovo može značajno proširiti doseg poruke.

Razlika između sponzoriranog sadržaja i tradicionalnog oglašavanja

Ključna razlika između sponzoriranog sadržaja i tradicionalnih oglasa leži u načinu prezentacije. Sponzorirani sadržaj dizajniran je da se prirodno uklapa u platformu na kojoj se prikazuje, često izgledajući poput redovitog sadržaja koji korisnici očekuju na toj platformi. To znači manji otpor publike i veću vjerojatnost angažmana.

Uloga SEO-a u sponzoriranom sadržaju

SEO (Search Engine Optimization ili optimizacija za tražilice) igra ključnu ulogu u sponzoriranom sadržaju. Dobar SEO osigurava da se sponzorirani sadržaj pojavi visoko u rezultatima pretraživanja, povećavajući njegovu vidljivost i doseg. Korištenje ključnih riječi, linkova i kvalitetnog sadržaja može značajno unaprijediti učinkovitost sponzoriranog sadržaja.

Koraci za uspješan link building

 1. Identificirajte relevantne i autoritativne web stranice za objavljivanje vašeg sponzoriranog sadržaja.
 2. Kreirajte kvalitetan i informativan sadržaj koji će privući čitatelje i potaknuti ih na interakciju.
 3. Uključite prirodne i relevantne linkove unutar sadržaja koji vode do vaše web stranice ili specifičnih proizvoda/usluga.
 4. Pratite i analizirajte rezultate te prilagodite strategiju prema potrebi.

SEO tehnike: White Hat vs. Black Hat vs. Grey Hat

 • White Hat SEO (Bijeli šešir SEO): Pristup koji se pridržava smjernica tražilica i fokusira se na stvaranje kvalitetnog sadržaja za korisnike.
 • Black Hat SEO (Crni šešir SEO): Tehnike koje krše smjernice tražilica kako bi brzo povećale rangiranje stranice, često na štetu korisničkog iskustva.
 • Grey Hat SEO (Sivi šešir SEO): Tehnike koje nisu izričito zabranjene, ali su na granici etičnosti i mogu biti rizične.

Smjernice za kreiranje sponzoriranog sadržaja

 • Poznajte svoju publiku: Razumijevanje publike ključno je za kreiranje relevantnog sadržaja.
 • Pružite vrijednost: Sponzorirani sadržaj treba biti informativan, zabavan ili rješavati problem ciljane publike.

Što je link insert i kako se koristi

Definicija link inserta

Link insert je praksa umetanja vanjskih linkova u postojeći sadržaj na web stranici. Ovo se često radi kako bi se poboljšala SEO strategija web stranice, povećala njena vidljivost i autoritet, te usmjerila publika na određene proizvode ili usluge.

Kako link insert radi

 1. Identifikacija relevantnog sadržaja: Pronađite članke ili postove na drugim web stranicama koji su relevantni za vaš brend ili proizvod.
 2. Surađivanje s izdavačima: Dogovorite s vlasnicima tih web stranica umetanje vašeg linka u njihov postojeći sadržaj.
 3. Poboljšanje SEO-a: Kvalitetni vanjski linkovi mogu poboljšati poziciju vaše web stranice u rezultatima pretraživanja.
Riječ SEO ispisana na drvenim kockama

Razlika između link inserta i guest posta

Link insert i guest post su dvije različite SEO taktike:

 • Link insert: Umetanje linka u već postojeći sadržaj na tuđoj web stranici.
 • Guest post: Pisanje i objavljivanje originalnog članka na tuđoj web stranici, obično s jednim ili više linkova koji vode na vašu web stranicu.

Glavna razlika leži u tome što je kod guest posta cijeli sadržaj kreiran specifično za tu svrhu i obično pruža veću kontrolu nad kontekstom i umetnutim linkovima.

Da li link building još uvijek djeluje

Link building, proces dobivanja vanjskih linkova koji vode na vašu web stranicu, i dalje je važan element SEO strategije. Kvalitetni vanjski linkovi mogu značajno poboljšati pozicioniranje vaše web stranice u rezultatima pretraživača i povećati njezin autoritet.

Kako link building koristi SEO-u

 • Povećava autoritet: Vanjski linkovi s autoritativnih web stranica mogu povećati autoritet vaše web stranice.
 • Unaprjeđuje vidljivost: Dobri backlinkovi mogu poboljšati pozicioniranje vaše web stranice u rezultatima pretraživanja, čineći je vidljivijom potencijalnim posjetiteljima.
 • Generiranje prometa: Kvalitetni linkovi mogu privući ciljanu publiku na vašu web stranicu.
analiza prometa web stranice

Koraci za uspješan link building

 1. Istraživanje: Pronađite relevantne web stranice i blogove u vašoj niši.
 2. Izgradnja odnosa: Stvorite veze s vlasnicima web stranica i blogerima.
 3. Kreiranje vrijednog sadržaja: Proizvedite sadržaj koji je vrijedan povezivanja.
 4. Outreach: Komunicirajte s vlasnicima web stranica i predložite umetanje vaših linkova ili objavljivanje vaših guest postova.
 5. Praćenje i analiza: Redovito pratite učinkovitost vaših linkova i prilagođavajte strategiju prema potrebi.

Zašto brendovi često preferiraju da ne piše “sponzorirani članak”

Brendovi koji plaćaju za sponzorirani sadržaj često ne žele da se izričito navodi da je sadržaj “sponzoriran”. Razlozi za to mogu biti različiti:

Veća autentičnost

Ako članak ne nosi oznaku “sponzorirano”, čitatelji ga mogu doživjeti kao autentičniji i objektivniji. Ovo može povećati povjerenje u sadržaj i brend.

Smanjenje otpora publike

Ljudi su često skeptični prema očiglednim oglasima. Kada sadržaj ne nosi oznaku sponzoriranja, publika je sklonija ga čitati bez predrasuda.

SEO razlozi

Neki brendovi vjeruju da će linkovi u sponzoriranim člancima biti vrednovaniji ako članak ne nosi oznaku sponzoriranog sadržaja. Ovo nije uvijek u skladu s Googleovim smjernicama, ali je praksa koja se koristi.

Povećanje angažmana

Sadržaj bez oznake sponzoriranja može potaknuti veći angažman čitatelja, jer se čini relevantnijim i manje promocijskim.

Platforme za sponzorirani sadržaj

Za kreiranje i distribuciju sponzoriranog sadržaja koriste se različite platforme. Neki od primjera uključuju:

 • Blogmanagement.io: Ova platforma pomaže brendovima u pronalaženju relevantnih blogova i web stranica za objavljivanje sponzoriranog sadržaja.
 • WhitePress: Specijalizirana je za distribuciju članaka i sponzoriranog sadržaja, nudeći mogućnosti za objavljivanje na širokom spektru platformi.
 • Valued Voice: Platforma koja omogućuje brendovima da se povežu s influencerima i kreatorima sadržaja za promociju svojih proizvoda ili usluga.

Korištenjem ovih platformi, brendovi mogu efikasno targetirati i dosegnuti svoju ciljanu publiku, uz maksimiziranje učinkovitosti svojih marketinških kampanja.

Također, možete se obratiti i direktno stranicama kod kojih bi htjeli objaviti svoj sadržaj ili se obratiti nekoj od agencija za digitalni marketing, kao što smo mi.

Zaključak

Sponzorirani sadržaj i link building su ključne komponente u digitalnom marketingu, koje pomažu u povećanju vidljivosti, izgradnji brenda i poboljšanju SEO rezultata. Brendovi često preferiraju da se ne navodi izričito da je sadržaj sponzoriran kako bi povećali autentičnost i smanjili otpor publike. Važno je pritom paziti na transparentnost i kvalitetu sadržaja, kao i pridržavanje smjernica tražilica. Upotreba platformi poput Blogmanagement.io, WhitePress i Valued Voice može pomoći u efikasnom distribuiranju i targetiranju sponzoriranog sadržaja.

2 misli o “Sponzorirani sadržaj u digitalnom marketingu: SEO perspektiva

 1. Povratni ping: Oglašavanje na internetu: Strategije i taktike za uspjeh - Linkversity

 2. Povratni ping: Digitalno Oglašavanje za početnike: kako se oglašavati na internetu - Linkversity

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)