Kako koristiti Chat GPT za pisanje seminarskih radova i eseja

Da li ste se ikada pitali kako koristiti Chat GPT online kako bi napisali rad za školu, posao ili fakultet? Ne brinite, u ovom članku donosimo vam detaljan vodič kako to postići. Važno je naglasiti da se, iako Chat GPT može biti izvanredan alat, preporučamo da radove pišete sami za maksimalan učinak i učenje, te kako bi oni bili u skladu s akademskom čestitosti, iako, provjerite kako izbjeći da sadržaj pisan sa ChatGPT-on bude plagijat prema PlagScanu i ostalim alatima.

Kako koristiti Chat GPT hrvatski online za pisanje radova?

Prvi korak je pristupanje web-stranici Chat GPT – https://chat.openai.com/. Nakon toga, potrebno je kreirati korisnički račun. Prijava je moguća putem Google računa, emaila ili drugih opcija koje su navedene na stranici.

Kada otvorite Chat sučelje, slijedi upisivanje odgovarajućih komandi. U ovom vodiču, fokusirat ćemo se na besplatnu verziju Chat GPT 3.5, koja ima određena ograničenja.

Za one koji žele više, dostupna je i plaćena verzija koja uključuje Chat GPT 4.0. Ova naprednija verzija pruža pristup različitim pluginovima (dodacima), mogućnostima korištenja interneta i drugim naprednim funkcijama.

Kako koristiti Chat GPT za pisanje radova

Kako na ispravan način upisati zadatak?

Naravno, s obzirom da Chat GPT razumije razgovorni jezik, možemo mu napisati „Napiši mi rad s naslovom npr. IT usluge u ugostiteljstvu“. Taj rad će biti kratak i esejski napisan.

Ako trebate strukturiran rad, sa detaljnom razradom, navođenjem literature i slično, možete ga koristiti po mom principu.

  1. Definirati sadržaj – Upišemo naredbu, to može biti nešto poput: “Trebam napisati seminarski rad na temu (NAZIV TEME npr„IT usluge u ugostiteljstvu“), kako bi rad bio relevantniji, seminarski rad je iz predmeta: (NAZIV PREDMETA npr. elektroničko poslovanje). Molim te napiši mi prijedlog sadržaja tog rada“. – Što smo ovdje napravili? Dali smo Chat GPT informacije o tome ŠTO moramo napraviti (seminarski rad, tema), KAKO (predmet, smjer), te smo mu DALI ZADATAK (napisati sadržaj).[1]
  2. Dobili smo dobro razrađen sadržaj. Sada trebamo Chat GPT dati pravila po kojima da piše rad. Ono što ću ja napisati je sljedeće: „Zajedno ćemo napisati rad. Radovi se pišu hrvatskim književnim jezikom. Tekst treba biti gramatički i pravopisno ispravan. Rad se piše u 3. licu jednine – impersonalno. Za svaku cjelinu, napisati ću ti naziv cjeline i kopirati tekst zajedno sa izvoro/ima i autorom ako postoji. Želim da napišeš to poglavlje a literaturu navedeš u APA stilu (prezime, godina) unutar teksta (ili naziv djela, godina – ako nema imena autora) te ispod napisanog teksta navedeš puni izvor u APA formatu kako bi se mogao kopirati u bibliografiju. Napiši OK ako si razumio.
  • Sljedeće što trebamo napraviti (a da zadržimo relevantnost rada i da on bude napravljen po akademskim pravilima, trebamo koristiti Google za traženje. U tražilicu ćemo upisati i pretraživati pojam svakog poglavlja, osim uvoda i zaključka. Njih ćemo posebno razraditi kako napisati.
  • Dakle napišemo nešto poput: „Krenimo s pisanjem poglavlja NAZIV POGLAVLJA, korišten je izvor s ovog URL: (URL IZVORA KOJI SMO PRETRAŽILI); a ovo je izvor kopiran, kako bi mogao dobiti informacije:…(kopiramo članak, dio rada, što god želimo koristiti za pisanje tog poglavlja)…nemoj zaboraviti napisati APA referencu za izvor unutar teksta, a ispod generiranog teksta potpun ispis izvora u APA formatu za unos u bibliografiju.“
  • Isti postupak ponavljamo za sva poglavlja, OSIM za uvod i zaključak.
  • Čestitam, generirali ste rad po svim akademskim pravilima koristeći prave izvore – sad još moramo napisati uvod i zaključak! 🙂

Kako napisati uvod i zaključak?

Još je samo preostalo napisati uvod i zaključak.

Krenimo s uvodom. Uvod ćemo napisati na sljedeći način:

Kroz ovaj razgovor pisali smo rad na temu (tema). Ovo je cijeli sadržaj rada (zalijepiti sadržaj), molim te napiši mi uvod za rad. Ponavljamo, tekst treba biti gramatički i pravopisno ispravan. Rad se piše u 3. licu jednine – impersonalno

Ta naredba generira sažet i jasan uvod koji će biti u skladu s obrađenim cjelinama kroz razgovor. On se općenito piše na kraju jer Chat GPT pamti cijelu konverzaciju u jednom prozoru (razgovoru), pa generira mnogo relevantniji sadržaj za uvod nakon što je izgenerirao ostatak sadržaja.

Zaključak se može napisati sa sljedećom naredbom: „Za cjelokupni rad napisan u ovom razgovoru, napiši mi kratak, sažet i jasan zaključak, koji može sadržavati i „moja“ osobna stajališta o temi. Ponavljamo, tekst treba biti gramatički i pravopisno ispravan. Rad se piše u 3. licu jednine – impersonalno“

I to je to!

Kopiramo cijeli popis referenca u APA formatu u popis literature, dodamo ostale elemente kao što su naslovna, sadržaj i broj stranica nakon sadržaja i rad je gotov. Na ovaj način, može se napisati rad u kratkom roku (oko 1-2h) koji poštuje sva pravila i sadrži se od informacija koje su napisane koristeći prave izvore.


[1] P.S. Ako vam Chat piše na engleskom, samo mu napišite „Piši na hrvatskom“

3 misli o “Kako koristiti Chat GPT za pisanje seminarskih radova i eseja

  1. Povratni ping: Da li se seminarski rad napisan s ChatGPT smatra plagijatom? - Linkversity

  2. Povratni ping: Chat GPT i Excel: Od analize do grafikona - Kako?

  3. Povratni ping: Nadogradnja na ChatGPT Plus - zašto nadograditi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)