Kako glasovna kupovina mijenja e-trgovinu u 2024.

Uvođenje glasovne kupovine transformira način na koji potrošači obavljaju online kupovinu. Glasovni asistenti poput Siri, Google Assistanta i Alexe postaju sve prisutniji u svakodnevnom životu korisnika, što otvara nove prilike za e-trgovinu. Ovaj članak istražuje kako glasovna kupovina mijenja e-trgovinu (eng. e-commerce) u 2024., uključujući prednosti, izazove i najbolje prakse za optimizaciju web trgovina za glasovne pretrage (eng. voice search).

Uspon glasovne kupovine

Glasovna kupovina, ili voice commerce, brzo se širi zahvaljujući rastućoj upotrebi pametnih zvučnika i glasovnih asistenata. Prema istraživanjima, oko 40% korisnika interneta u SAD-u koristi glasovne asistente najmanje jednom mjesečno za različite aktivnosti, uključujući online kupovinu. Do 2024., očekuje se da će broj glasovnih asistenata u upotrebi doseći 8.4 milijarde, gotovo dvostruko više nego 2020. godine.

Prednosti glasovne kupovine

 1. Brzina i praktičnost: Glasovna kupovina omogućuje korisnicima da brzo i jednostavno obave kupovine bez potrebe za tipkanjem. Na primjer, korisnici mogu jednostavno reći “Alexa, naruči deterdžent za pranje rublja” i narudžba će biti obavljena u nekoliko sekundi.
 2. Slobodne ruke (hands-free): Ovo je posebno korisno za korisnike koji su zauzeti drugim aktivnostima, poput kuhanja ili vožnje, jer im omogućuje da obave kupovine bez korištenja ruku.
 3. Personalizacija: Glasovni asistenti mogu koristiti podatke o prethodnim kupovinama i preferencijama korisnika kako bi pružili personalizirane preporuke, što poboljšava korisničko iskustvo i povećava vjerojatnost ponovne kupovine.

Izazovi glasovne kupovine

 1. Optimizacija za glasovne pretrage: Tradicionalne SEO strategije nisu uvijek učinkovite za glasovne pretrage, jer korisnici postavljaju pitanja drugačije nego što bi upisivali u tražilicu. Ključno je razumjeti kako korisnici razgovaraju sa svojim glasovnim asistentima i prilagoditi sadržaj web stranica tim obrascima.
 2. Sigurnost i privatnost: Kako glasovni asistenti obrađuju osobne podatke korisnika, postoji zabrinutost oko sigurnosti i privatnosti. Važno je osigurati da su svi osobni podaci zaštićeni i da se koriste samo u skladu sa zakonom i najboljim praksama.
 3. Točnost prepoznavanja glasa: Iako tehnologija prepoznavanja glasa stalno napreduje, još uvijek može doći do grešaka u prepoznavanju glasovnih naredbi, što može frustrirati korisnike.

Najbolje prakse za optimizaciju web trgovina za glasovnu kupovinu

 1. Korištenje prirodnog jezika: Budući da korisnici koriste prirodni jezik prilikom postavljanja glasovnih naredbi, važno je optimizirati sadržaj web stranica za prirodni jezik. To uključuje korištenje razgovornih fraza i odgovaranje na često postavljana pitanja.
 2. Implementacija strukture podataka: Strukturirani podaci pomažu tražilicama da razumiju sadržaj vaše web stranice i povezuju ga s relevantnim upitima korisnika. Korištenje schema markupa za proizvode, recenzije i često postavljana pitanja može poboljšati vidljivost vaših stranica u rezultatima glasovnih pretraga.
 3. Pružanje brzih i relevantnih odgovora: Glasovni asistenti obično pružaju kratke i sažete odgovore na korisničke upite. Pobrinite se da vaš sadržaj bude jasan, koncizan i lako dostupan kako bi odgovarao na glasovne upite brzo i učinkovito.
 4. Optimizacija za lokalne pretrage: Mnogi korisnici koriste glasovne asistente za lokalne pretrage, poput “gdje je najbliža trgovina koja prodaje XY”. Pobrinite se da vaša web stranica bude optimizirana za lokalne SEO strategije, uključujući točne podatke o lokaciji, radnom vremenu i kontaktima.
 5. Integracija s glasovnim asistentima: Razmislite o integraciji vaših proizvoda i usluga s popularnim glasovnim asistentima. Na primjer, razvijanje Alexa Skills ili Google Actions može omogućiti korisnicima da obavljaju kupovine izravno putem svojih glasovnih asistenata.

Praktični primjeri uspješne glasovne kupovine

 1. Domino’s Pizza: Domino’s je među prvim brendovima koji su uveli glasovnu kupovinu, omogućujući korisnicima da naruče pizzu putem glasovnih asistenata kao što su Alexa i Google Assistant. Korisnici jednostavno izdaju naredbu, a njihova omiljena pizza stiže na kućnu adresu.
 2. Walmart: Walmart je integrirao glasovne asistente u svoju aplikaciju za online kupovinu, omogućujući korisnicima da dodaju proizvode u košaricu i obavljaju kupovine putem glasovnih naredbi. Ovo je posebno korisno za korisnike koji kupuju osnovne potrepštine i žele brzo obaviti kupovinu.
 3. Sephora: Sephora koristi glasovne asistente za pružanje personaliziranih preporuka proizvoda i savjeta za ljepotu. Korisnici mogu postavljati pitanja o proizvodima, tražiti savjete za šminkanje i obavljati kupovine putem glasovnih naredbi, što poboljšava njihovo iskustvo i povećava lojalnost kupaca.

Glasovna kupovina u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, glasovna kupovina također dobiva na popularnosti, iako je još uvijek u ranoj fazi razvoja. Rastuća prisutnost pametnih zvučnika i povećana upotreba glasovnih asistenata otvaraju nove mogućnosti za e-trgovinu na hrvatskom tržištu. Prema istraživanjima, sve više hrvatskih potrošača koristi glasovne asistente za pretragu informacija i obavljanje kupovina, što znači da trgovci trebaju prilagoditi svoje strategije kako bi iskoristili ovaj trend.

Budućnost glasovne kupovine

Glasovna kupovina je još uvijek u ranoj fazi, ali njen potencijal za rast je ogroman. Kako tehnologija prepoznavanja glasa postaje sve preciznija i sofisticiranija, možemo očekivati da će glasovna kupovina postati sve važniji dio e-trgovine. Ključno je da trgovci budu proaktivni i počnu prilagođavati svoje strategije kako bi iskoristili prednosti ovog rastućeg trenda.

Jedan od ključnih trendova koji će oblikovati budućnost glasovne kupovine je integracija umjetne inteligencije (AI). AI će omogućiti još sofisticiranije personalizirane preporuke i poboljšati točnost prepoznavanja glasa, što će dodatno poboljšati korisničko iskustvo. Također, sve veći broj korisnika koristit će glasovne asistente za obavljanje svakodnevnih zadataka, uključujući online kupovinu, što će povećati potražnju za optimiziranim web trgovinama.

Zaključak

Glasovna kupovina donosi brojne prednosti za potrošače i trgovce, uključujući veću praktičnost, personalizaciju i brzinu. Međutim, također donosi izazove poput potrebe za optimizacijom sadržaja za prirodni jezik i osiguranje sigurnosti podataka korisnika. Trgovci koji uspiju prevladati ove izazove i prilagoditi svoje strategije moći će iskoristiti prednosti ovog rastućeg trenda i pružiti bolje iskustvo svojim korisnicima.

Optimizacija web trgovina za glasovnu kupovinu uključuje korištenje prirodnog jezika, strukturiranih podataka, brzih odgovora i lokalnih SEO strategija. Praktični primjeri uspješnih brendova poput Domino’s, Walmart i Sephora pokazuju kako glasovna kupovina može poboljšati korisničko iskustvo i povećati lojalnost kupaca.

Kako tehnologija prepoznavanja glasa i umjetne inteligencije napreduje, možemo očekivati da će glasovna kupovina postati sve važniji dio e-trgovine u budućnosti. Trgovci koji se prilagode ovom trendu i iskoriste njegove prednosti bit će u boljoj poziciji da privuku i zadrže kupce u 2024. i dalje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)