Digitalni Marketing u 2024: AI, Content i Network Strategije

Došlo je digitalno doba u kojemu je marketing više od samo oglasa – to je umjetnost i znanost koja kombinira kreativnost s analitičkim pristupom kako bi privukla i zadržala kupce. U ovom članku istražit ćemo kako se različiti aspekti digitalnog marketinga, uključujući AI, content marketing i network marketing, mogu harmonično integrirati kako bi se stvorile strategije koje dovode do još boljeg povrata investicija (ROI).

AI marketing nije više samo buzzword, nagađanje ili trač 🙂 to je stvarnost koja oblikuje način na koji brandovi komuniciraju sa svojim potrošačima. Od personaliziranih preporuka do automatiziranih odgovora na upite korisnika, AI pomaže tvrtkama da precizno ciljaju i angažiraju svoju publiku i klijente.

Digitalni Marketing i AI: budućnost personalizacije

AI postaje neizostavni dio marketinških strategija, pretvarajući velike količine podataka u detaljno analizirane informacije koji omogućavaju tvrtkama da stvore iznimno personalizirane korisničke iskustva (razlika između podataka i informacije je što podatak postaje informacija tek kada dobije važnost primatelju poruke – dobar primjer je nama dala profesorica u srednjoj školi – ako znamo da će sutra padati kiša, to je podatak, ali ako sutra idemo na izlet u prirodu, onda nam je to informacija).

Prediktivna analiza ponašanja kupaca omogućuje marketinškim stručnjacima da predvide buduće potrebe i preference svojih klijenata, što dovodi do razrade učinkovitijih marketinških kampanja i boljem ciljanju. Na primjer, korištenjem povijesnih podataka, AI može prognozirati buduće obrazce kupnje, pa na taj način možemo dobiti uvid u to što bi naši kupci mogli htjeti ili napraviti sljedeće (povijest je najbolja učiteljica). 🙂

Sadržaj generiran AI alatima također je sveprisutan, pružajući pomoć u kreiranju ideja i prvih nacrta – draftova za blog postove i izvještaje. Ovo neće i ne može zamijeniti ljudsku kreativnost, barem u bliskoj budućnosti, ali će ju sigurno poboljšati, nudeći podršku u generiranju ideja, i pripremi osnova na kojima možemo graditi, jer se ljudski mozak ne može sjetiti toliko različitih ideja na temu u samo nekoliko minuta. Dodavanjem kreativnog dodira, gdje te ideje, upite ili nešto treće biramo, čitamo, modificiramo, osiguravamo da konačni ishod bude u korelaciji i relevantan našoj publici​​.

Content Marketing: priča koja prodaje

Content marketing se ne tiče samo pisanja članaka; to je o stvaranju vrijednosti i izgradnji povjerenja s vašom ciljanom publikom. U eri AI-a, alati za generiranje sadržaja omogućavaju kreiranje SEO-prijateljskih tekstova koji su prilagođeni preferencijama publike. Osim AI-vođenih SEO strategija, ne smijemo zanemariti osnovne elemente poput brzine web stranice​​. Više o SEO za Google u 2024. godini, opisano je u ovom članku.

Kreativni proces pisanja contenta, ključna komponenta digitalnog marketinga

Network marketing: Stvaranje zajednice oko brandova

Network marketing se često smatra zastarjelim, ali u digitalnom dobu, transformiran je u moćan alat za izgradnju zajednica. U 2024. godini, sa rastom konverzacijskog komercijalnog angažmana i napredovanjem chatbotova, poput Chat GPT ili Google Barda i platformi za razmjenu poruka, brendovi ostvaruju interakcije s potrošačima na potpuno novi način i s uštedom resursa (treba im manje vremena i zaposlenika). Ova personalizirana komunikacija u stvarnom vremenu ne samo da poboljšava iskustvo kupca već i pojednostavljuje put do kupnje​​.

network marketing - slika koja prikazuje mrežu međusobno povezanih pojedinaca, simbolizira moderni network marketing

Marketing plan: Izrada strategije za digitalno doba

Evo kako možete strukturirati svoj digitalni marketinški plan za 2024. godinu koristeći najnovije trendove i praktične savjete:

1. Usklađivanje marketinga i prodaje sa zajedničkim ciljevima

Samo 23.1% prodajnih stručnjaka navodi da su im prodaja i marketing dobro i jako usklađeni. Ključno je uskladiti ova dva odjela oko zajedničkih ciljeva kako bi se osiguralo da svi zajednički rade kako bi se postigli isti ciljevi. To uključuje određivanje ključnih metrika uspjeha, kao što su prihodi ili postizanje nekog milestona i usklađivanje na idealne ciljne publike.

2. Postavljanje realnih ciljeva

90% izvršnih direktora u kompanijama s godišnjim prihodima od 1 milijarde dolara ili više ne uspijeva postići sve svoje strateške ciljeve zbog njihove teške provedbe. Važno je postaviti akcijske ciljeve koristeći metodologiju ciljeva i ključnih rezultata (OKR).

3. Komunikacija plana svima

Vaš marketinški plan treba biti vidljiv i jasan svim članovima tima kako bi znali kako planirati i prioritetizirati rad na kampanjama. Koristite tehnologiju poput sustava za upravljanje radom s ugrađenim OKR značajkama kako biste osigurali da svi vide poslovne ciljeve.

4. Praćenje i korekcija

Kritično je da lideri prilagođavaju svoju strategiju kako se uvjeti mijenjaju. Bez sustava za praćenje i prilagodbu ciljeva, lideri ne mogu nadzirati situaciju i prilagoditi svoju strategiju.

5. Održavanje odgovornosti timova

Postavljanje, komuniciranje i praćenje ciljeva je jedno, ali kako osigurati da rad ostane usmjeren na pravi put nakon što se zadaci dodijele različitim dijelovima marketinške organizacije? Ključ je jasno definirati uloge i odgovornosti.

Dodatni savjeti za uspješan digitalni marketinški plan:

Postavljanje SMART Ciljeva

Započnite postavljanjem SMART ciljeva koji su specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni.

Razumijevanje ciljane publike

Provedite temeljito istraživanje kako biste identificirali demografske podatke, ponašanja, preferencije i bolne točke vaše ciljane publike. To se može napraviti korištenjem anketa, podataka iz raznih izvora kao što su Google Analytics i slično.

Odabir pravih digitalnih marketinških kanala

Važno je odabrati najprikladnije digitalne marketinške kanale za učinkovito dosezanje i angažiranje vaše ciljane publike. To uključuje pretraživački marketing, društvene medije, content marketing, e-mail marketing i influencer marketing.

Kreiranje sadržaja

Sadržaj igra ključnu ulogu u uspjehu digitalnog marketinga. Važno je da razvijete strategiju sadržaja koja se usklađuje s interesima i potrebama vaše ciljane publike i stvarajte različite vrste sadržaja. Istaživanje ključnih riječi, često pretraženih pojmova, upita na raznim forumima, može vam dati uvid u ono što je vašoj publici bitno.

Mjerenje i analiza učinkovitosti

Redovito mjerite i analizirajte učinkovitost vaših digitalnih marketinških napora kako biste donosili podatkovno vođene odluke. Koristite alate za praćenje kao što su Google Analytics i identificirajte ključne pokazatelje učinkovitosti (KPI-je) koji su usklađeni s vašim ciljevima.

Prilagodba i optimizacija

U dinamičnom digitalnom krajoliku, sposobnost prilagodbe i optimizacije vašeg digitalnog marketinškog plana je ključna. Redovito pregledavajte i analizirajte svoje podatke kako biste identificirali područja za poboljšanje i uočili nove trendove. Pratite što rade konkurenti, ali i što se mijenja u digitalnom okruženju kako bi uvijek bili korak ispred.

Slijedeći ove korake, možete stvoriti učinkovit digitalni marketinški plan koji će vam pomoći da postignete svoje poslovne ciljeve u 2024. godini i dalje.

Marketing Mix: prilagodba 4P za digitalno tržište

Koncept marketing mješavine ili 4P (proizvod, cijena, promocija, mjesto) je klasičan model u marketingu. Međutim, digitalni marketing zahtijeva prilagodbu ovog modela.

Adaptacija 4P modela marketinga (proizvod, cijena, promocija, mjesto) u digitalnom marketingu uključuje nekoliko ključnih promjena i dodataka kako bi se odgovorilo na izazove i prilike koje nudi digitalno doba:

1. Proizvod

 • U digitalnom marketingu, proizvod uključuje ne samo fizički proizvod već i digitalne usluge ili iskustva.
 • Fokus je na prilagođavanju proizvoda prema potrebama i željama korisnika, često korištenjem podataka i analitike za bolje razumijevanje potrošača.
 • Povećava se važnost poslije-prodajne podrške, pakiranja i jamstava kako bi se zadovoljile potrebe kupaca i proširilo tržište.

2. Cijena

 • Cijene mogu biti dinamičnije i prilagodljivije, koristeći alate za analizu podataka za optimizaciju cijena u stvarnom vremenu.
 • Razmatranje modela pretplate i freemium modela, osobito za digitalne usluge.
 • Transparentnost cijena postaje ključna kako bi se izgradilo povjerenje potrošača.

3. Promocija

 • Fokus na personaliziranom oglašavanju i ciljanju korisnika putem digitalnih kanala poput društvenih medija, e-pošte i pretraživačkih platformi.
 • Razvoj sadržajnog marketinga za angažiranje i obrazovanje potrošača.
 • Korištenje influencer marketinga i digitalnog word-of-mouth marketinga za širenje svijesti o proizvodu.

4. Mjesto

 • Digitalna distribucija preko e-trgovine i mobilnih aplikacija.
 • Optimizacija korisničkog iskustva na web stranicama i aplikacijama.
 • Integracija offline i online kanala za stvaranje besprijekornog korisničkog iskustva.

Dodatni elementi u digitalnom marketingu:

A. Privatnost

 • Poštivanje privatnosti korisnika i transparentnost u prikupljanju i korištenju podataka​
 • Prilagodba strategija s obzirom na nove propise o privatnosti i očekivanja potrošača.

B. Personalizacija

 • Stvaranje prilagođenih marketinških poruka temeljenih na ponašanju i preferencijama potrošača​
 • Korištenje podataka i analitike za bolje razumijevanje i zadovoljavanje potreba korisnika.

C. Dozvola

 • Razvoj permission-based marketing strategija, gdje potrošači daju pristanak za primanje marketinških poruka​
 • Interaktivni pristupi kao što su ankete, kvizovi i društvene priče za privlačenje korisnika.

D. Učinak

 • Praćenje i analiza marketinških kampanja za bolje razumijevanje učinkovitosti i ROI​
 • Fokus na mjerljivim KPI-jevima kao što su Customer Lifetime Value (CLV), Net Promoter Score (NPS) i Repeat Customer Rate.

U digitalnom marketingu, tradicionalni 4P model proširuje se i prilagođava kako bi se bolje odgovorilo na potrebe suvremenih potrošača i iskoristile nove digitalne tehnologije i kanali.

Affiliate Marketing u Hrvatskoj: Prilike i Izazovi

1. Razvoj affiliate marketinga

 • Affiliate marketing u Hrvatskoj je u razvojnoj fazi, s aktivnim izdavačima koji sudjeluju na tržištu i većinom glavnih e-trgovaca koji imaju svoje affiliate kampanje​.
 • Tržište nije veliko i nije zanimljivo za veće europske igrače poput Awin, TradeTracker, Tradedoubler ili Admitad, te stoga ne poslužuju veći broj kampanja u Hrvatskoj.
 • Dognet, mreža za affiliate marketing, osnovana je 2012. godine i postala je prepoznatljiva u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući Hrvatsku​

2. Potencijal hrvatskog tržišta

 • Konkurencija je niska, dok je online tržište prilično veliko i brzo raste​.
 • Postoji mali broj aktivnih affiliate mreža na hrvatskom tržištu.

3. Influence marketing kao integralni dio

 • Influencer marketing postao je integralni dio affiliate marketinga, s influencerima koji nisu samo ambasadori brandova, već strateški partneri​.

4. Tehnološka integracija

 • Integracija umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) poboljšala je sposobnosti ciljanja i personaliziranu dostavu sadržaja.
 • Automatizacija pojednostavljuje procese, omogućujući affiliateima da se fokusiraju na strategiju i kreativnost.

Iako se affiliate marketing u Hrvatskoj razvija, postoji značajan potencijal za puno veći rast, posebno uzimajući u obzir nisku razinu konkurencije i brzorastuće online tržište. Uključivanje influencera kao strateških partnera i tehnološka integracija ključni su faktori za uspješno pozicioniranje na ovom tržištu. Za uspjeh u svijetu affiliate marketinga, ključno je biti informiran o trenutnim trendovima i istraživati najbolje niše.

CPC i Marketing Madness: Analiza troškova i učinkovitosti

U suvremenom digitalnom marketingu, “Marketing Madness” opisuje dinamičan i izazovan svijet u kojem marketinški stručnjaci nastoje maksimizirati učinkovitost i smanjiti troškove. U ovom kontekstu, Cost-per-Click (CPC) igra ključnu ulogu.

Razmotrimo kako se CPC strategija može prilagoditi da odgovara izazovima “Marketing Madness” i kako optimizirati troškove i učinkovitost vaših online kampanja.

1. Adaptacija CPC strategije

 • Agilnost i fleksibilnost: U svijetu koji se brzo mijenja, vaša CPC strategija mora biti prilagodljiva. To znači stalno praćenje i prilagođavanje vaših ponuda na temelju tržišnih trendova i promjena u ponašanju potrošača.
 • Integracija nove tehnologije: Uključite AI i automatizaciju u vašu strategiju za bolje ciljanje i optimizaciju troškova.

2. Optimizacija troškova i povećanje učinkovitosti

 • Segmentacija publike i ciljanje ključnih riječi: Fokusirajte se na segmentiranje vaše publike i izbor relevantnih ključnih riječi kako biste smanjili nepotrebne troškove i povećali relevantnost oglasa.
 • A/B testiranje i analiza: Redovito provodite A/B testiranje različitih aspekata vaših kampanja, uključujući oglase i landing stranice, kako biste optimizirali performanse.

3. Praćenje i analiza za bolje odlučivanje

 • Upotreba analitičkih alata: Koristite napredne analitičke alate za praćenje učinkovitosti kampanja i donošenje podatkovno vođenih odluka.
 • Prilagodba strategije na temelju povratnih Informacija: Analizirajte performanse vaših kampanja i prilagodite strategiju kako biste poboljšali ROI.

4. Suočavanje s izazovima “Marketing Madness”

 • Edukacija i inovacija: Ostanite informirani o najnovijim trendovima i inovacijama u digitalnom marketingu kako biste mogli brzo reagirati na promjene.
 • Multikanalni pristup: Integrirajte različite marketinške kanale i taktike za sveobuhvatan pristup koji povećava dosezanje i učinkovitost.

5. Fokus na kvaliteti i relevanciji

 • Kvalitetni i relevantni oglasi: Stvorite oglase koji su visoko relevantni za vašu ciljanu publiku kako biste poboljšali klikove i smanjili CPC.
 • Personalizacija i prilagodba sadržaja: Koristite personalizirane i prilagođene pristupe u svojim marketinškim kampanjama kako biste povećali angažman i konverzije.

Kombiniranjem efikasne CPC strategije s adaptivnim pristupima koji odgovaraju “Marketing Madness”, možete maksimizirati učinkovitost vaših online kampanja, smanjujući troškove i povećavajući ROI. Ključ uspjeha leži u fleksibilnosti, kontinuiranom učenju, te upotrebi naprednih alata i tehnika za praćenje i optimizaciju vaših marketinških napora.

Zaključak

Možemo reći da je ulazak u digitalnu eru donio revoluciju u načinu na koji se povezujemo s našim ciljanim publikama. Korištenje alata poput AI u marketingu, razvijanje sadržaja koji govori priču, inovacije u network marketingu i prilagodba klasičnih marketinških modela poput 4P ključni su za uspjeh u ovom brzorastućem digitalnom okruženju.

Glavni zaključci:

 1. AI u marketingu: Više nije samo tehnološki trend, već ključni igrač u kreiranju personaliziranog korisničkog iskustva i učinkovitog ciljanja publike.
 2. Važnost content marketinga: Izgradnja odnosa i povjerenja s publikom kroz kvalitetan i angažirajući sadržaj je neophodan za privlačenje i zadržavanje pažnje.
 3. Transformacija network marketinga: Digitalna era je preobrazila network marketing u snažan alat za izgradnju zajednica i jačanje veza s potrošačima.
 4. Prilagodba marketinškog miksa: Klasični model 4P (proizvod, cijena, promocija, mjesto) se mora prilagoditi zahtjevima i mogućnostima digitalnog tržišta.
 5. CPC i marketing madness: U svijetu koji se neprestano mijenja, važno je razviti prilagodljive i učinkovite CPC strategije koje smanjuju troškove i povećavaju učinkovitost.
 6. Affiliate marketing u Hrvatskoj: Iako je tržište u razvojnoj fazi, postoji značajan potencijal za rast, posebno kroz prilagodbu globalnih trendova lokalnim potrebama.

Uzimajući u obzir ove ključne točke, jasno je da je uspjeh u digitalnom marketingu više od pukog praćenja trendova – to je kombinacija kreativnosti, strateškog planiranja i sposobnosti prilagodbe u brzom digitalnom svijetu. Stoga, budite otvoreni za inovacije, kontinuirano učite i prilagođavajte se, te stvarajte marketing koji ne samo da privlači pažnju, već i stvara trajne veze s vašom publikom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)