Da li se seminarski rad napisan s ChatGPT smatra plagijatom?

U suvremenom obrazovnom kontekstu, upotreba umjetne inteligencije za pomoć u akademskom pisanju postaje sve prisutnija. ChatGPT, kao napredni alat temeljen na umjetnoj inteligenciji, nudi studentima mogućnost da generiraju tekstove, eseje i čak kompleksnije akademske radove poput diplomskih i seminarskih radova. Međutim, pojavljuje se pitanje etičnosti i integriteta takvog pristupa, posebice kada je riječ o originalnosti i autentičnosti radova. Pritom se posebno ističu alati poput PlagScan, koji se koriste za detekciju plagijata, stavljajući u fokus pojam “ChatGPT plagijat”.

Alati za provjeru plagijata i ChatGPT

U kontekstu akademske iskrenosti, fakulteti i obrazovne institucije sve više oslanjaju se na alate za detekciju plagijata poput Turnitin-a, PlagScan-a i drugih. Ovi alati analiziraju tekstove u potrazi za podudarnostima koje bi mogle ukazivati na plagiranje. S obzirom na to, radovi generirani pomoću ChatGPT-a mogu proći kroz ovakve provjere, no ključno je razumjeti da sami po sebi ne predstavljaju plagijat ukoliko se koriste kao izvor ideja ili inspiracija za originalni rad.

ChatGPT u akademskom pisanju

Korištenje ChatGPT-a za pisanje eseja, seminarskih i diplomskih radova postavlja pitanje originalnosti. Akademski rad zahtijeva kritičko razmišljanje, analizu i sintezu informacija te osobni doprinos studenta. Ako se rad temelji isključivo na generiranom tekstu bez dodatne obrade, kritičke analize i osobnog doprinosa, može se smatrati nedostatkom akademske integriteta, što u nekim slučajevima može biti kvalificirano kao plagijat.

Etičke smjernice i preporuke

Većina obrazovnih institucija definira svoja pravila i smjernice kada je riječ o korištenju umjetne inteligencije u akademskom radu. Preporučuje se da studenti jasno citiraju i navode korištenje takvih alata u svom radu, osiguravajući transparentnost i poštivanje akademskih standarda. Također, važno je da se radovi nadopunjuju vlastitim razmišljanjima, analizama i zaključcima kako bi se očuvala njihova autentičnost.

Zaključak

Seminarski rad napisan uz pomoć ChatGPT-a ne smatra se automatski plagijatom, ali korištenje sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom zahtijeva pažljivo razmatranje etičkih i akademskih standarda. Alati za detekciju plagijata poput PlagScan-a mogu identificirati podudarnosti, no ključno je da studenti svoje radove obogate osobnim uvidima i originalnim doprinosom, uz adekvatno citiranje svih korištenih izvora, uključujući i umjetnu inteligenciju.

1 misao o “Da li se seminarski rad napisan s ChatGPT smatra plagijatom?

  1. Povratni ping: Kako koristiti Chat GPT za pisanje seminarskih radova i eseja - Linkversity

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)